WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ZORGEN OM LUCHTKWALITEIT SCHIEDAM

SCHIEDAM– De luchtkwaliteit in Schiedam staat opnieuw ter discussie na recente berichten die de stad aanwijzen als een van de meest vervuilde plekken van Nederland. Ook andere steden zoals Delft en Utrecht scoren slecht op het gebied van luchtvervuiling. Volgens schattingen overschrijdt de concentratie schadelijke stoffen in Schiedam de advieswaarden van de omstreden World Health Organization (WHO) met meer dan het dubbele.

De fractie van GroenLinks Schiedam stelt, naar aanleiding van deze berichten, schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. De partij maakt zich grote zorgen over zowel de luchtkwaliteit als het gebrek aan zichtbare voortgang bij de uitvoering van bestaande plannen om deze te verbeteren.

In 2019 werd het ‘Actieplan Lucht & Geluid 2019-2022: Gezonde lucht, rustig wonen’ vastgesteld. Schiedam sloot zich bovendien aan bij het Schone Lucht Akkoord (SLA), samen met 133 andere gemeenten en provincies. Het doel van dit akkoord is het terugdringen van schadelijke stoffen in de lucht door middel van concrete maatregelen en pilots.

Hoewel Schiedam officieel deelnemer is aan het SLA, lijkt de stad achter te blijven op het gebied van uitvoering en transparantie. Op het Dashboard Schone Lucht Akkoord zijn geen rapportages of updates over de voortgang van maatregelen in Schiedam te vinden. Dit wekt volgens GroenLinks de indruk dat er weinig tot niets gebeurt om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De fractie wil onder meer weten waarom Schiedam niet voldoet aan de verplichting om jaarlijks een rapportage in te leveren. De deadline hiervoor is 10 maart 2025. Ook vraagt GroenLinks of er dit jaar wel een rapportage wordt ingediend en of deze dan met de gemeenteraad wordt gedeeld.

Daarnaast vraagt de partij zich af hoe actueel de informatie over de luchtkwaliteit op de gemeentelijke website is en of er plannen zijn om het inmiddels verlopen Actieplan Lucht & Geluid te vernieuwen. Ook roept GroenLinks het stadsbestuur op om samen met buurgemeente Rotterdam in gesprek te gaan met het Rijk over het halen van strengere normen voor luchtkwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *