MAASSLUIS- D66 Maassluis heeft het college van burgemeester en wethouders een aantal vragen gesteld over het gebruik van generatieve AI binnen de gemeente. Ze willen weten of en hoe deze technologie wordt ingezet, of er toezicht is, en welke kansen en risico’s de gemeente ziet.
Generatieve AI, zoals ChatGPT, kan de werkdruk van ambtenaren verlichten, maar brengt ook risico’s met zich mee. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uit zorgen over privacyrisico’s en de manier waarop data voor het model wordt verzameld. Daarnaast zijn er ethische bezwaren, zoals de mogelijkheid dat het model foutieve of schadelijke informatie geeft. Ook is het vaak onduidelijk waarom een bepaald antwoord wordt gegeven, wat besluitvorming bemoeilijkt.
De ethische commissie van de gemeente Groningen heeft recent een advies uitgebracht over het gebruik van generatieve AI, wat volgens D66, een goede basis biedt voor een AI-visie en beleid. Met de nieuwe EU AI-wetgeving moet ook de gemeente Maassluis inzicht hebben in het gebruik van AI.
D66 Maassluis vraagt het college onder andere of generatieve AI wordt gebruikt door Maassluise ambtenaren, leveranciers, en/of regio samenwerkingen, en of er toezicht is op het gebruik van deze technologie. Ze willen ook weten welke kansen en risico’s de gemeente ziet en of er een visie en beleid is rondom het gebruik van generatieve AI. Tot slot vragen ze naar de mening van het college over initiatieven zoals de ethische commissie in Groningen.