WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘ZONDAGSRUST STORT VLAARDINGEN TERUG IN MIDDELEEUWEN’

VLAARDINGEN- Een pleidooi voor het herstel van de zondagsrust in Vlaardingen brengt de middeleeuwen terug in de haringstad. Daarvan is Alke van Marsbergen (fractie Kerkhof) overtuigd, wanneer de CU-SGP zich keert tegen de koopzondagen. Maar klopt deze bewering? Nee, zegt raadslid Wouter de Reus (CU-SGP), die de lerarenopleiding geschiedenis volgt en les geeft op het Lentiz Reviuslyceum in Maassluis.

De Reus: “Na de middeleeuwen werd er echt aangegeven dat een zondagsrust een stap vooruit was, omdat de zondagrust niet geregeld was in de middeleeuwen. Het was een stap vooruit. En aangezien we altijd een stap verder willen, lijkt het mij goed om misschien nog een extra dag dicht te gaan.”

Het stadsbestuur wil de winkeltijden op zondag verruimen. Dat gaat ook Van Marsbergen te ver. Marsbergen: “Wij steunen zeker niet het standpunt van de CU-SGP, waarin we eigenlijk teruggaan naar de middeleeuwen. Wij zeggen, het is nu goed genoeg. Mensen kunnen nu op zondag naar de winkels toe. En als je echt zo’n agenda hebt dat je de rest van de week geen boodschappen kan doen, dan moet je een beetje aan timemanagement gaan doen.”

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

4 gedachten over “‘ZONDAGSRUST STORT VLAARDINGEN TERUG IN MIDDELEEUWEN’

  1. Ik wist niet beter of zondag was een rustdag en dat was het ook in tegenstelling tot vandaag de dag. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat zondags de winkels open mochten, is zes dagen niet genoeg om te winkelen? kunnen we niet 1 dag in de week zonder de winkels? Zaterdag was DE dag om te gaan winkelen maar nu moet het niet alleen zaterdag, maar ook zondag, wat een armoe zou ik zeggen…(en nee, ik ben geen kerkganger, maar het geluid van de kerkklokken mis ik wel dat gaf altijd een rustgevend gevoel als je ’s morgens op zondag wakker werd, dan wist je dat het een heerlijk relaxte zondag zou worden). Dus terug naar de middeleeuwen? Nou,van mij mag het, graag zelfs!

    1. In de middeleeuwen was het ook niet koek en ei hoor ! . En went u er vast maar aan , wij gaan hier gewoon naar het Amerikaanse systeem , dat vele supermarkten zeven dagen in de week , 24 uur lang open zijn ,

  2. Online shoppen… Corona lockdown… Of is dat een beetje te 21e eeuws???

    Bovendien…

    Er staat helemaal niets over die zondagsrust in de Tien Geboden.

  3. Ik ben meer dan 40 jaar werkzaam geweest in de retail, zowel als kleine zelfstandige als in het groot winkelbedrijf. Ik ben jarenlang supermarktkanalen geweest bij de grootte kruidenier van Nederland. Natuurlijk hou je de verandering/vooruitgang niet tegen, maar als de supermarkt 6 dagen van morgens 8 tot avonds 10 open zijn dan is het argument “ik heb doordeweeks geen tijd” natuurlijk flauwekul. Wat ook flauwekul is dat je in lijn van je buurgemeenten dezelfde openingstijden wil hebben want daar zijn de tijden ook anders ingedeeld. Er is een verschil met “boodschappen” doen en met “winkelen”. Winkelen is op een zondag genieten van de drukte in een winkelcentrum waar allerlei soorten winkels open zijn oftewel de “shopping stores” . Gecombineerd met een bezoek aan de daghoreca kan dat een leuk uitstapje zijn. De verruiming vanaf 8 uur op zondag heeft hier niets mee te maken dat is alleen maar voor de supermarkt terwijl de rest van het winkelgebied nog in diepe rust is dus….!! De supermarkt is waarschijnlijk zijn vakken aan het vullen met een vulploeg en als je dat aanvult met 1 a 2 kassamedewerkers en iemand op de bediening dan kan je met relatief weinig extra kosten je winkel open doen. Dat is wezenlijk anders dan de lokale ondernemer met 1 of geen personeel die mogelijk gedwongen wordt om mee te gaan om geen omzet te verliezen. In mijn ogen oneerlijke concurrentie. Nogmaals ik heb geen bezwaar tegen zondag “winkelen” op prettige tijden bijvoorbeeld vanaf 12 uur maar op zondag “boodschappen”doen is van een andere orde, waarbij de kracht ligt om als winkelgebied samen op te trekken als het gaat om opening/sluiting zodat de consument niet eerst op internet moet kijken welke winkels er open en/of dicht zijn want dat trekt in iedergeval de consument NIET naar de winkelgebieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *