SCHIEDAM- Een olielekkage heeft vanmiddag voor veel overlast gezorgd op de A20 bij Schiedam. De weg, ter hoogte van het Beatrixpark, was bedekt met een gladde laag olie, die moest worden verwijderd door een speciaal voertuig van Rijkswaterstaat: de zoab-cleaner. Dit apparaat kan met hoge waterdruk het ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton) reinigen, een type asfalt dat veel ruimte tussen de steentjes heeft. De zoab-cleaner kan zo oliesporen, olievlekken en zelfs verf verwijderen uit het asfalt.
Zolang de schoonmaakwerkzaamheden bezig waren, kon het verkeer maar beperkt doorrijden op de snelweg. De rechterrijstrook richting Hoek van Holland was afgesloten. Dit leidde tot een lange file en een vertraging van ongeveer een uur.
ZOAB is de afkorting van Zeer Open Asfalt Beton, een soort asfalt dat veel gebruikt wordt op de Nederlandse snelwegen. Het grote voordeel van ZOAB is dat het het verkeersgeluid vermindert en het opspatten van water voorkomt bij regen.
ZOAB bestaat uit een mengsel van zand, stenen, vulstof en bitumen, een stroperig bindmiddel afkomstig uit ruwe aardolie. Door het hoge percentage holle ruimte (circa 20%) in het mengsel, kan het water dat op het wegdek terechtkomt in het asfalt sijpelen en vervolgens naar opzij stromen. Dit voorkomt dat er plassen ontstaan en dat het water opspat naar andere voertuigen.
ZOAB heeft ook nadelen, zoals een snellere veroudering dan dicht asfaltbeton. Weersomstandigheden zoals regen, zon en vorst maken het asfalt slechter. Daarnaast heeft het gebruik van het asfalt invloed op de levensduur van ZOAB. Zo gaat ZOAB op de rechterrijbaan minder lang mee dan ZOAB op de linkerrijbaan, omdat er meer en zwaarder verkeer rijdt.