ROTTERDAM- Wethouder Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam heeft vanmorgen zijn actieplan gepresenteerd om de toenemende dakloosheid en de daarmee gepaard gaande overlast in de stad aan te pakken. Het plan, dat in samenwerking met externe partners wordt uitgevoerd, is gericht op het terugdringen van het aantal dak- en thuislozen en het verminderen van overlast.
Vanaf 1 juni zal een speciale opvang beschikbaar zijn voor niet-rechthebbende dak- en thuislozen. Deze opvang is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, met als doel mensen van straat te halen en hen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Het plan omvat ook hulp bij het vinden van werk en, indien nodig, begeleiding bij het afkicken van drank of drugs.
Dagelijkse inspanningen van veldwerkers zijn gericht op het toeleiden van buitenslapers naar het hulpaanbod, met speciale aandacht voor EU-(arbeids)migranten. Het stedelijk daklozenteam (SDT) zet zich in voor zorgmijdende buitenslapers met complexe problematiek, waarbij directe huisvesting een prioriteit is.
Het actieplan benadrukt dat dak- en thuislozen die weigeren mee te werken aan het programma en overlast veroorzaken, te maken kunnen krijgen met gedwongen uitzetting door de Dienst Terugkeer & Vertrek, na dossieropbouw door handhaving en politie.
De externe partners die samenwerken met het Rotterdamse stadsbestuur aan het actieplan voor dakloosheid omvatten een breed scala aan organisaties. Dit zijn onder andere de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), NS en de Politie (Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel). Daarnaast zijn er ook nationale actieplannen zoals het ‘Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis’ en het ‘Plan van Aanpak kwetsbare dakloze EU-burgers’, waarin richtlijnen en aanbevelingen voor gemeenten zijn opgenomen. De stad Rotterdam wil een duidelijke boodschap afgegeven: meedoen is essentieel om in Rotterdam te mogen verblijven.