SCHIEDAM- De wortels van het oer-Amerikaanse Coca-Cola liggen niet in Amerika maar in Parijs en Schiedam. Historicus Hans van der Sloot verdiepte zich in het ontstaan van deze frisdrank. Hij kwam terecht bij de Corsicaan Angelo Mariani die de rijken der aarde voorzag van French Coca Wine. Ook stuitte hij op Herman Jansen, de Schiedamse stoker die Amerika aan zijn voeten kreeg met zijn Kola Wine. Op zaterdag 13 januari 2018 vertelt historicus Hans van der Sloot daarover tijdens een lezing over Coca- en Kolawijn in het Stedelijk Museum Schiedam.
De lezing sluit aan op de tentoonstelling Sticky Business. De verleiding van suiker in de kunst, waarbij zo’n twintig (inter)nationale kunstenaars een nieuw licht werpen op suiker. Suiker was ook een van de belangrijkste ingrediënten van kolawijn. Het was een gezoete brandewijn op basis van gemalen kolanoten van plantages in Nederlandsch Oost-Indië. Artikelen over kola-nuts en kola-wine verschenen vanaf 1885 in vrijwel alle Amerikaanse kranten.
De kolanoot bevat hoge concentraties xanthine (nog altijd veel gebruikt als medicijn voor asmatici) en cafeïne en er zal volgens Van der Sloot in Schiedam niet zuinig mee zijn omgesprongen. In elk geval liet de beroemde Amerikaanse alpinist Edward A. Fitzgerald in 1898 door een journalist optekenen dat het hem zonder zijn dagelijkse geklutste eitje in kolawijn nooit gelukt zou zijn om de hoogste berg van het Amerikaanse continent te beklimmen.
Za 13 januari | 14.00 uur | gratis, excl. toegang museum | aanmelden via info@stedelijkmuseumschiedam.nl