SCHIEDAM- De Schiedamse woningcoöperatie Woonplus heeft forse kritiek op het tempo bij de aanpak van de Staatsliedenbuurt in Schiedam-Nieuwland. Volgens de verhuurder heeft dit tempo bovendien gevolgen voor de aanpak van de nabijgelegen Nolensbuurt en zelfs voor de ambitie om duizenden woningen bij te bouwen in heel Schiedam. De uitverhuizing van huurders in de Staatsliedenbuur is hierdoor al uitgesteld van 2021 naar 2025. Per brief zet de directie de kritiek uiteengezet en waarschuwt dat Woonplus niet verplicht is aan alles mee te werken.
Halverwege 2021 ontving de gemeente de beschikking van 11,1 miljoen euro van het Rijk voor de Staatsliedenbuurt. Emile Klep (Directeur Woonplus): ‘Daarna hebben we voor deze buurt echter nauwelijks meer voortgang met elkaar geboekt. Het eerste halfjaar bracht ons radiostilte. In 2022 trad een gemeentelijke projectleider aan en hoopten we weer snel vooruit te kunnen, maar het proces verloopt ontzettend stroperig.’
Wethouder Antoinette Laan (VVD) laat weten dat de plannen onverminderd doorgaan zoals eerder is afgesproken. Laan: “We hebben gisterochtend een gesprek gehad met de raad van commissarissen, de voorzitter en de burgemeester. Met zijn vieren hebben we om tafel gezeten, van hoe gaan we nou uit deze impasse komen? Zowel bij ons als Woonplus gaan die gesprekken gewoon door. Er wordt gewoon hard gewerkt aan de verschillende stappen die we moeten zetten, om uiteindelijk tot een grootschalige renovatie te komen, sloop en nieuwbouw van een wijk.”
Bij Woonplus signaleert de directeur dat de gemeente de beschikte subsidie uit het Volkshuisvestingsfonds anders wenst in te zetten dan in de aanvraag is voorgespiegeld. Daarnaast wordt de gemeente onder meer verweten dwars te liggen bij het inschakelen van een stedenbouwkundig bureau voor een verdichtingsstudie en zou de gemeente moeilijk doen bij een openbare aanbesteding.
Klep waarschuwt: ‘Het staat Woonplus vooralsnog vrij om hierin een andere keuze te maken. Conform het erfpachtrecht hebben wij immers het recht en de plicht om de woningen tot 2057 in stand te houden. Wij kunnen de woningen dus ook renoveren. De doelstelling om de Staatsliedenbuurt te verdichten en te transformeren naar een evenwichtige woonwijk wordt dan niet gerealiseerd. Wij kunnen de woningen ook tot het einde van het erfpachtcontract blijven exploiteren. De woningen krijgen dan de benodigde onderhoudsbeurt en een verbetering van de energielabels naar minimaal label D. ‘
Zonder uitvoeringsafspraken over stedelijke vernieuwing vervalt de fysieke pijler onder het Nationaal Programma voor Nieuwland en Oost en verdwijnt de basis voor het Rijk om hiervoor extra middelen ter beschikking te stellen.