SCHIEDAM- De Woonbond heeft de gemeenteraad van Schiedam in een brief gevraagd om zich hard te maken voor een maximale huurverhoging die niet boven het inflatieniveau van 3,3% uitkomt. Deze oproep volgt op de recent herijkte Nationale Prestatie Afspraken (NPA) tussen het kabinet, gemeenten en woningcorporaties. Volgens de Woonbond is de afgesproken huurverhoging van 4,5% in de sociale huursector nog steeds te hoog en niet gerechtvaardigd gezien de betaalbaarheidsproblemen waarmee veel huurders kampen.
De Woonbond stelt dat de vastgestelde huurverhoging een te zware last legt op sociale huurders, die vaak al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Hoewel de maximale verhoging landelijk is vastgesteld, wil de Woonbond dat gemeenten lokaal afspraken kunnen maken met corporaties om deze verhoging te beperken. In Schiedam wordt de gemeenteraad daarom opgeroepen om het geluid van de huurders te versterken en bij corporaties te pleiten voor een verhoging van maximaal 3,3% of minder.
Het gewijzigde huurbeleid, zoals vastgelegd in de NPA, voorziet in een gemiddelde huurverhoging van 4,5% per corporatie. Individuele huurders kunnen zelfs te maken krijgen met verhogingen tot 5%. Dit zou volgens de Woonbond een oneerlijke extra bijdrage betekenen voor huurders. Volgens berekeningen kunnen woningcorporaties ook bij een lagere huurverhoging hun opgaven uitvoeren, zeker in financieel gezondere regio’s.
Naast de huurverhoging wijst de Woonbond op de belastingdruk die woningcorporaties ervaren. Winstbelasting en richtlijnen tegen belastingontwijking, oorspronkelijk bedoeld voor internationale bedrijven, worden nu ook toegepast op corporaties. Deze lasten worden uiteindelijk door huurders betaald. De Woonbond vindt dit een oneerlijke situatie en pleit voor meer directe overheidsmiddelen om maatschappelijke projecten te financieren.
De Woonbond vraagt de gemeenteraad met spoed actie te ondernemen en het college te bewegen tot gesprekken met corporaties over een lagere maximale huurverhoging. Het is volgens de bond van groot belang dat huurdersorganisaties daadwerkelijk betrokken worden in het overleg, zoals de Overlegwet voorschrijft, maar wat in de praktijk vaak onvoldoende gebeurt.