ROTTERDAM- De gemeente Rotterdam kampt met een krappe woningmarkt, waardoor het project Housing First moeilijk op grote schaal kan worden uitgevoerd. Het stadsbestuur reageert hiermee op de kritiek van de Rekenkamer Rotterdam, die stelt dat niet alle aanbevelingen voor het daklozenbeleid zijn opgevolgd. Housing First is een vorm waarbij daklozen als eerste een eigen woning krijgen, zodat ze vanuit een stabiele basis kunnen werken aan hun herstel met intensieve begeleiding.
Het project Housing First richt zich in Rotterdam op een doelgroep die langdurig dak- en thuisloos is en die te maken heeft met meerdere problemen, zoals verslaving, psychische klachten of schulden. Bij dit project gaat het niet alleen om het huisvesten van daklozen, maar ook om het voorkomen van overlast voor de omwonenden. Het gemeentebestuur laat de Rekenkamer weten dat er een goede samenwerking nodig is tussen alle betrokken partijen, zoals de woningcorporaties, de zorgaanbieders en de politie. Er moet vertrouwen zijn in elkaars professionaliteit en expertise en er moet een gemeenschappelijke norm worden afgesproken over wat wel en niet acceptabel is. Op basis van de ervaringen tot nu toe wordt onderzocht hoe het project Housing First voor een grotere groep daklozen kan worden uitgebreid. Dit is een van de maatregelen die zijn opgenomen in het plan van aanpak ‘Op weg naar herstel en een thuis 2023-2026’.
De Rekenkamer ziet wel dat er verbetering is gekomen in de toegankelijkheid van de opvang voor verschillende groepen daklozen. Eerder werd geconstateerd dat daklozen zonder regiobinding werden geweigerd, terwijl dit in strijd is met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de landelijke afspraken hierover. Ook werden daklozen zonder een verslavings-, psychisch of psychosociaal probleem (GGZ-problematiek) verkeerd geïnformeerd over de mogelijkheden voor opvang. Volgens de Rekenkamer is de informatie op de website van de gemeente nu aangepast aan de beloofde veranderingen. Dit geldt zowel voor mensen zonder regiobinding als voor mensen zonder GGZ-problematiek.
In de Rotterdamse beleidsregels voor de Wmo zijn geen eisen gesteld aan regiobinding. Dat betekent dat ook iemand die in een andere gemeente staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) zich kan aanmelden voor opvang in Rotterdam. Er staat expliciet vermeld dat de gemeente zich houdt aan de afspraken over landelijke toegankelijkheid en overdracht van daklozen.