WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WILDERS ZIET KANSEN VOOR ROTTERDAMSE PVV-BURGEMEESTER

ROTTERDAM- Nu de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zijn vertrek voor het najaar heeft bekendgemaakt, ziet PVV-leider Geert Wilders een kans om geschiedenis te schrijven. Wilders: ‘Het zou fantastisch zijn als Rotterdam de eerste stad wordt met een PVV burgemeester!’

Volgens Wilders zorgt de ‘baantjescarrousel’ van de gevestigde partijen ervoor dat PVV’ers worden uitgesloten van het burgemeesterschap. Hij beweert dat zijn partij wel degelijk geschikte kandidaten heeft, maar dat die nooit een eerlijke kans krijgen. Toch heeft de PVV niet opgegeven. Zo heeft het Statenlid Joeri Pool in 2021 gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van zijn eigen woonplaats Kampen. Tevergeefs. Pool stond afgelopen november als 37ste op de kieslijst van de PVV en zit daardoor nu in de Tweede Kamer.

De gemeenteraad heeft een grote invloed op de keuze van de burgemeester, door een profielschets en een vertrouwenscommissie op te stellen. De gemeenteraad stelt vervolgens twee kandidaten voor aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarvan er één de voorkeur geniet. Deze keuze wordt bijna altijd overgenomen door het ministerie en de commissaris van de Koning.

CDA, VVD, PvdA, D66 en GroenLinks leveren nog steeds het grootste deel van de burgemeesters in Nederland. Van alle burgemeesters is 83% lid van een van deze partijen. Dit komt onder andere doordat deze partijen netwerk hebben in het openbaar bestuur. Lokale partijen, die in veel gemeenteraden succesvol zijn, leveren slechts 3% van de burgemeesters.

Er is al lange tijd discussie over de aanstellingswijze van de burgemeester en of deze meer democratisch moet worden. Sommige partijen, zoals het FvD, PVV, en in het verleden ook D66 en GroenLinks, pleiten voor een directe verkiezing van de burgemeester door de inwoners van de gemeente. Andere partijen, zoals CDA en PvdA, zijn tegen een verkiezing, omdat ze vrezen dat dit de vermeende kwaliteit van de burgemeester zal aantasten. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de belangenvereniging van de burgemeesters, ziet geen noodzaak tot aanpassing van de aanstellingswijze, omdat de huidige benoemingsprocedure evenwichtig en zorgvuldig in elkaar zou zitten.

4 gedachten over “WILDERS ZIET KANSEN VOOR ROTTERDAMSE PVV-BURGEMEESTER

  1. Nou, daar voorzie ik toch geen toekomst in, de stad met meest diversiteite bevolking met een behoorlijk rechtse burgemeester?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *