ROTTERDAM- De recente wijzigingen in het Rotterdamse tramnet zorgen voor gemengde reacties onder reizigers. De aanpassingen, die op 6 januari zijn ingegaan, maken deel uit van het Plan Toekomstvast Tramnet (PTT). Dit plan, dat op 5 juli 2023 door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) werd vastgesteld, is bedoeld om het tramverkeer sneller en efficiënter te maken. Toch ervaren sommige Rotterdammers de veranderingen als een verslechtering van hun openbaar vervoer.
Het PTT is opgezet om het tramnet beter aan te passen aan de vervoersbehoefte in de stad. Op drukke routes rijden trams nu vaker en er is ingezet op een hogere snelheid. Daarnaast bieden de aanpassingen ruimte om bekende verkeersonveilige locaties aan te pakken. De gemeente Rotterdam heeft voorafgaand aan de vaststelling een advies uitgebracht aan de MRDH, waarbij ook de wijkraden zijn geraadpleegd. Dit plan werd uitgebreid besproken in de gemeenteraad, onder andere tijdens een commissievergadering op 5 april 2023 en een raadsvergadering op 13 april 2023.
In aanloop naar de invoering per 6 januari zijn de concrete wijzigingen in het tramnet ook meegenomen in de procedure voor het vervoerplan 2025. De gemeente bracht opnieuw een advies uit aan de MRDH, waarover in de raad is gesproken op 22 mei 2024 en 30 mei 2024.
Een van de meest besproken aanpassingen is het verdwijnen van de tram uit de Zaagmolenstraat. Dit besluit werd genomen vanwege de manier waarop de tram daar was ingepast. Volgens de gemeente was de situatie onveilig en was het niet mogelijk om de trambaan te combineren met een kwalitatief goede fietsroute. Het verwijderen van de tram zou volgens de gemeente bijdragen aan een betere en veiligere inrichting van de straat.
Toch stuit deze beslissing op kritiek van bewoners en reizigers die afhankelijk waren van de tram in de Zaagmolenstraat. Voor hen betekent het verdwijnen van de tram een langere loopafstand naar de dichtstbijzijnde halte en een verandering in hun dagelijkse reispatroon.
Wethouder Pascal Lansink (VVD) laat weten te begrijpen dat de aanpassingen niet door iedereen als een verbetering worden gezien. ‘Wijzigingen vergen altijd een zekere gewenningstijd en veranderingen die voor een grotere groep gunstig zijn, kunnen voor een kleinere groep negatieve gevolgen hebben’, stelt de wethouder in een brief aan de gemeenteraad.
Over de bereikbaarheid van het Heemraadsplein in de komende jaren verwijst de wethouder naar een eerdere brief van 30 januari. Hierin staat dat de tram tijdens werkzaamheden op het plein met een aangepaste exploitatie kan blijven rijden. Ook na de werkzaamheden blijft het Heemraadsplein per tram bereikbaar.