SCHIEDAM- De beoogde doelen van de wijkondersteuningsteams (WOT’s) in Schiedam worden daadwerkelijk gerealiseerd, blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoeksbureau LPBL. De onderzoekers stellen vast dat de werkwijze van de WOT’s leidt tot effectievere hulp en ondersteuning, maar dat er ook zeker verbeteringen mogelijk zijn.
Een belangrijke indicator is de zelfredzaamheid. De gemeente kan daaruit opmaken of de bewoners die in zorg zijn genomen aan het eind van het traject beter in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Dit meten gebeurt aan de hand van de zelfredzaamheidsmatrix die samen met de bewoner wordt ingevuld. Op alle leefgebieden is aan het eind van het traject sprake van een hogere mate van zelfredzaamheid waarbij er wel per leefgebied verschillen zijn.
De professionals in de WOT’s zijn Hbo of academisch (gedragswetenschappers) opgeleid. De medewerkers hebben een SKJ-registratie. SKJ staat voor de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en is het beroepsregister voor jeugdprofessionals in Nederland. Met een SKJ-registratie laten medewerkers zien dat ze ervaring, kennis en vaardigheden hebben om goede hulp te bieden in complexe situaties. Medewerkers moeten aan hun vakbekwaamheid blijven werken en door scholing accreditatiepunten halen om geregistreerd te blijven.