SCHIEDAM- Voor de Schiedamse wethouder Mario Stam (PvdA) staat niet vast dat vermeende Russisch spionage de invoering rechtvaardigt van de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel de sleepwet. Stam noem de onbewezen verhalen in de gevestigde media wel ‘knap werk van de AIVD in het Ruslanddossier’. ‘Het heeft echter niets te maken met de sleepwet, onderzoek en prestaties zijn tot stand gekomen onder huidige wetgeving’, aldus wethouder Stam.
Volgens minister Kajsa Ollongren (D66) is de sleepwet ‘noodzakelijk’ om beïnvloeding uit het buitenland te bestrijden. Dat heeft de minister laten weten in een brief aan de Tweede Kamer die gaat over vermeend ‘Russisch nepnieuws in Nederland’. Ollongren heeft tot nu toe geen deugdelijk bewijs geleverd voor haar stelling dat dergelijke beinvloeding daadwerkelijk bestaat. Tegenstanders van de spleepwet vrezen een instrument om kritische (online) media de mond te snoeren.
Op 21 maart worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden en een referendum over de sleepwet. Centraal bij de volksraadpleging staat de vraag of de geheime diensten AIVD en de militaire MIVD communicatie van de internetkabel grootschalig (‘in bulk’) mogen onderscheppen. Tot nu toe mag dat alleen bij communicatie door de lucht. Het komt er op neer dat de AIVD voortaan meer online communicatie mag inzien van burgers. Dit mag ook wanneer zij niet verdacht worden van een strafbaar feit. Als argument voor de sleepwet wordt onder andere het toenemend aantal aanslagen genoemd. Tegenstanders van de wet noemen dat een schijnvertoning: vaak wordt na een aanslag gezegd: ‘de dader was al bekend.’
Amnesty International zegt dat het niet uitgesloten is dat door de wet informatie wordt gedeeld met repressieve regimes. Dit kan uiteindelijk leiden tot schending van mensenrechten.