WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WETHOUDER REAGEERT IN OKTOBER OP ZORGEN JEUGD ROTTERDAM-CROOSWIJK

ROTTERDAM- Wethouder Faouzi Achbar (Denk) heeft laten weten dat hij pas in oktober kan reageren op de zorgen van de wijkraad Crooswijk over het jeugdbeleid in de wijk. De wettelijke termijn van 6 weken is volgens Achbar te kort om een gedegen reactie te geven.

De wijkraad Crooswijk uitte vorige maand hun zorgen over de terugval in de aanpak van jeugdbeleid. Ze stellen dat na jaren van maatwerk om de jeugd een sterk fundament te geven, er nu een groeiende kloof is tussen het aanbod en de hulpbehoevenden. Dit staat haaks op het Jaaractieplan waarin juist werd ingezet op jeugd en dienstverlening.

Volgens de wijkraad leeft een aanzienlijk deel van de kinderen in Crooswijk onder de armoedegrens. Zo’n 890 kinderen (26%) onder de 18 jaar zou in deze situatie verkeren. Ook in de omliggende buurten, zoals Oude Noorden en Kralingen West, zou de problematiek groot zijn. Veel kinderen wonen in te kleine woningen, wat blijkt uit het Wijkprofiel. De wijkraad meent dat voortdurende financiële stress en beperkingen waarmee deze kinderen te maken hebben, kunnen leiden tot negatieve levenskeuzes op zowel korte als lange termijn. Ouders geven aan grote moeite te hebben om hun kinderen veilig te laten opgroeien in de wijk. Termen als ‘horrorfilm’ en ‘giftig klimaat om op te groeien’ worden gebruikt bij gesprekken over geweldsincidenten.

De wijkraad signaleert dat welzijnswerk zich te veel binnen de muren van accommodaties afspeelt en dat er buiten weinig maatwerk geleverd kan worden. Dit zou het voor kinderen moeilijk maken om buiten te spelen en zich te ontwikkelen. De inzet van JOZ wordt als begrenzend ervaren, terwijl de preventieve inzet op straat afneemt. Ze wijzen ook op de moeizame heropening van de Jongerenhub op het Schuttersveld, die meer dan drie maanden in beslag nam. Deze vertraging heeft geleid tot een verzwakking van het contact met de doelgroep.

Daarnaast uit de wijkraad zorgen over de halvering van de gezinsondersteuning vanuit het Huis van de Wijk. Het Wijkteam zou deze taken moeten overnemen, maar kampt al met wachtlijsten. Dit terwijl veel gezinnen in Crooswijk in structurele armoede leven en eenoudergezinnen moeite hebben om rond te komen. Ook de ondersteuning voor jongvolwassenen bij het Jongerenloket neemt af, doordat medewerkers jongeren uit de hele stad moeten bedienen in plaats van een gerichte, lokale aanpak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *