WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WERK MEE AAN STADSVAANDEL SCHIEDAM

SCHIEDAM- Iedereen kan deze zomer mee borduren aan het nieuwe stadsvaandel van Schiedam. Cor Lamers, burgemeester van Schiedam, geeft 1 juli het startsein bij de opening van de tentoonstelling Vaandels & Verhalen in het Stedelijk Museum Schiedam. Tot 1 oktober zijn daar recent gemaakte Schiedamse vaandels te zien, aangevuld met historische exemplaren. Het borduren is tot 9 september. Op die dag vindt in Schiedam een grote vaandeloptocht plaats. De verhalen zijn te lezen op de Facebook-pagina Hallo Schiedam!

De borduurtafel waar aan het nieuwe vaandel wordt gewerkt, vormt het hart van Vaandels & Verhalen, legt beeldend kunstenaar Sara Vrugt uit. In de aanloop naar de tentoonstelling werkte ze met vertegenwoordigers van bijna zeventig Schiedamse verenigingen aan nieuwe vaandels. Die nieuwe ontwerpen zijn op de tentoonstelling op een spectaculaire manier met elkaar én de historische exemplaren verbonden. Daarvoor kocht Vrugt 36 kilometer draad en moesten er 179.000 gaatjes worden gemaakt.

Het belangrijkste thema van Vaandels & Verhalen is verbinding, zegt gastconservator Irma Thoen. Dat geldt niet alleen voor het verbinden van de vele gaatjes. De vaandeloptocht op 9 september is geïnspireerd op de optocht bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 en verbindt vroeger met nu. En dan zijn er de vaandelmakers die door de tentoonstelling met elkaar worden verbonden. Leden van zangkoor Uit Volle Borsten ontmoeten mede-Schiedammers, mensen die zich inzetten voor de dahlia’s of de fotografie. Het sociaal weefsel dat daardoor ontstond is ook op de tentoonstelling te zien.

Verenigingen kennen een lange traditie. Thoen: ‘Juist in deze soms wat cynische tijden is het goed te beseffen hoeveel mensen zich inzetten voor hun club, voor hun stad en voor elkaar.’ In Schiedam is het verenigingsleven rijk, vult Cilia Batenburg aan. Zo’n 250 verenigingen vormen samen de ruggengraat van de stad. Batenburg begeleidde de vaandelmakers en merkte hoe de energie tijdens het maakproces losbarstte. Ze vertelt dat de collectie van het museum prachtige vaandels kent, waaronder de oudste exemplaren van de schutterij uit 1700. Het mooie rode vaandel van zangvereniging Excelsior gaat al meer dan een eeuw mee. Er hangen ook vaandels van verenigingen die niet meer bestaan; denk aan het kinderkoor van de geheelonthouderszangvereen.

De historische vaandels liggen netjes in lades opgeborgen in het depot van het museum. Daar komen straks een heleboel bij. De nieuwe exemplaren zijn in tweevoud gemaakt. Een daarvan is voor de vereniging. De ander wordt toegevoegd aan de museumcollectie. Op die manier schrijven de makers geschiedenis en verbinden ze heden met verleden.

Vaandels & Verhalen, 1 juli t/m 1 oktober 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *