SCHIEDAM- Het huidige stadsbestuur van Schiedam lijkt afstand te nemen van het ‘Uitvoeringsprogramma Parkeren 2017-2020’, waarin het vorige stadsbestuur aangaf te denken over het weren van busjes en het realiseren van bewaakte parkeerplaatsen voor busjes buiten de wijken. Zoveel wordt duidelijk wanneer LOS tijdens de raadscommissie van gisteravond dit plan weer aanhaalt. LOS-fractievoorzitter Monique Rotteveel heeft het idee dat nu niets meer wordt ondernomen tegen parkeeroverlast in wijken, waar de bewoners tegen het betaald parkeren hebben gestemd, bij de draagkrachtmeting.
Wethouder Frans Hamerslag (PS): “Als je dat gaat doen, parkeren buiten de wijken, terwijl het in de wijk gratis is, dan is er geen stimulans om op die parkeervoorziening te gaan staan. Als je die veilig maakt met camera’s, zoals u ook aangaf, ja, dan betekent dat het veel geld kost. Dat is dan weer betaald parkeren. Ten opzichte van gratis parkeren elders, dan krijg je dat soort afwegingen die mensen gaan maken. Het is dan maar de vraag of ze op die parkeerplaatsen gaan staan. De prikkel is er dan niet echt.”
Rotteveel: “Het lijkt wel een soort dreigement; als er geen betaald parkeren komt, dan zoeken wij verder niet naar een oplossing, dan blijft het zo. Dan zoek je het lekker maar uit, maar als de busjes verplicht worden buiten de wijken, dus aan de randen van de wijken te moeten parkeren, met echt een verbod om in de wijk te parkeren, dan kan daar toch ook op gehandhaafd worden? “
Hamerslag: “Het is geen dreigement. Het is een constatering dat het parkeren blijft zoals het is op het moment dat je geen betaald parkeren invoert. Dus zeker geen dreigement. En busjes verbieden in de wijk, is ook een vorm van gereguleerd parkeren, daar heb je ook betaald parkeren voor nodig, dus dat is ook niet zo eenvoudig. Je kan niet zomaar tegen een busje zeggen, je mag hier niet meer staan.”
Rotteveel: “Er staan genoeg bussen langer als 5 of 6 meter in heel Schiedam. Daar wordt ook niet op gehandhaafd.”
Uit een uitvoerig parkeeronderzoek uit 2015 blijkt dat tot op buurtniveau een belangrijk deel van de hoge parkeerdruk wordt veroorzaakt door bedrijfsbusjes. In het Uitvoeringsprogramma Parkeren 2017-202 valt te lezen dat werd nagedacht over het bouwen van parkeergarages voor de tweede en derde auto op bedrijventerreinen in Oost, Zuid en West. De bedrijventerreinen zouden goede mogelijkheden bieden, in verband met het dubbelgebruik: overdag door werknemers en in de avond door bewoners.
Parkeer je busje buiten het zicht van je woning en je gereedschap ligt morgen nog in Polen te koop. Misschien zelfs met het busje erbij.
In oost al weken geen boa gezien, alleen de scanauto rijdt er nog. Een paar jaar geleden zag je nog enkele keren per dag de boa’s om te controleren. Nu niemand meer. Waarschijnlijk allemaal wegbezuinigd om het hoge salaris van de ambtenaren te betalen. Dat is veeeeell belangrijker dan handhaving van de wet om bv de veiligheid voor de burgers te controleren.