WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WATERWEGGEMEENTEN VRAGEN RIJK OM 46 MILJOEN AANPAK PROBLEEMWIJKEN

SCHIEDAM- De waterweggemeenten Schiedam, Vlaardingen, Maasluis en Rotterdam hebben een gezamenlijk plan ‘Alle hens aan dek in de Waterwegregio!’ ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het kabinet heeft voor dergelijke plannen (Regiodeals) een bedrag van 384,6 miljoen euro gereserveerd. De aanvraag is ingediend, maar de toekenning is nog geen gelopen race. Naar verwachting komt er pas in begin volgend jaar duidelijkheid over of de aanvraag is toegekend. De aanvraag is vooralsnog gebaseerd op een bedrag van maximaal 46 miljoen euro. Het Rijk vereist cofinanciering van minimaal 50%, waarvoor de gemeenten (22 miljoen) en betrokken partners (1 miljoen) zorg voor zullen dragen. Op de financiële onderbouwing van het plan rust geheimhouding. De verdeling van de miljoenen tussen de gemeenten kan bovendien wijzigen wanneer er definitief een keuze gemaakt wordt in de portfolio: er kunnen projecten afvallen.

De regiodeal van de waterweggemeenten is bedoeld om sociaaleconomische problemen aan te pakken. Het plan richt zich vooral op de probleemwijken: buurten met een lage sociale samenhang, laag vertrouwen in anderen en instituties en hoge ‘scores’ op overlast en (gevoel van) onveiligheid. Er geldt een hoog werkloosheidspercentage. Daarnaast is het gemiddelde onbenutte arbeidspotentieel van de vier gemeenten 11,3%, ruim een procentpunt boven het landelijk gemiddelde. Tegelijkertijd hebben veel bedrijven in cruciale sectoren in de regio moeite om gekwalificeerd personeel te vinden en is er beperkte samenwerking tussen verschillende sectoren in deze regio. Voor Schiedam ligt de focus op de wijken Oost en Nieuwland.

Het plan is gemaakt met hulp van experts en bewoners. Er is een bestuur om het plan te begeleiden. Het bestuur bestaat uit burgemeesters, wethouders, partners en een programmamanager. De provincie Zuid-Holland (Commissaris der Koning) is agendalid. De burgemeester van Vlaardingen is de voorzitter. De gemeenten zorgen zelf voor de uitvoering van de projecten.

PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies

Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.

Klik HIER!

2 gedachten over “WATERWEGGEMEENTEN VRAGEN RIJK OM 46 MILJOEN AANPAK PROBLEEMWIJKEN

  1. Terwijl het narrenschip in volle vaart over de klippen stort, gaat de leiding opeens ‘Alle hens aan dek!!!’ schreeuwen. Hier, dikke middelvinger voor jullie, hopelijk helpt dat. Stelletje verraders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *