WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WATERLOO BIJ STADSARCHIEF VLAARDINGEN

De Slag bij Waterloo op 18 juni 1815, nu bijna 200 jaar geleden, kent vast iedereen uit de geschiedenisboeken. Napoleon Bonaparte die in 1814 na een aantal nederlagen naar het eiland Elba was verbannen, wist begin 1815 daarvan te ontsnappen en zat op 20 maart van dat jaar alweer op het pluche in zijn keizerlijk paleis in Parijs. In zeer korte tijd had hij weer een leger van 250.000 man achter zich. Met de helft daarvan viel hij 14 juni 1815 België binnen waar hij stuitte op het geallieerde leger van de Pruisen, de Engelsen en de Nederlanders. Na een zware strijd en grote verliezen wisten de geallieerden de veldslag te winnen, wat in de Nederlanden bijna honderd jaar lang als een nationale feestdag werd gevierd.
Napoleon Bonaparte die in 1814 na een aantal nederlagen naar het eiland Elba was verbannen, wist begin 1815 daarvan te ontsnappen en zat op 20 maart van dat jaar alweer op het pluche in zijn keizerlijk paleis in Parijs. In zeer korte tijd had hij weer een leger van 250.000 man achter zich. Met de helft daarvan viel hij 14 juni 1815 België binnen waar hij stuitte op het geallieerde leger van de Pruisen, de Engelsen en de Nederlanders.
Na een zware strijd en grote verliezen wisten de geallieerden de veldslag te winnen, wat in de Nederlanden bijna honderd jaar lang als een nationale feestdag werd gevierd.

VLAARDINGEN- Het aandeel van de Haringstad rond de Slag bij Waterloo -18 juni 1815- staat vanaf volgende week donderdag centraal in de nieuwste expositie bij het Stadsarchief Vlaardingen.

De Slag bij Waterloo, nu bijna 200 jaar geleden, kent vast iedereen uit de geschiedenisboeken. Wat minder bekend is over deze strijd tegen Napoleon Bonaparte is nu te zien in de Waterloo-expositie ‘Vlaardingen was de eerste’. Daarin wordt aandacht gegeven aan de achtentwintig Vlaardingers die meevochten bij Waterloo, waarvan acht een halve eeuw later onderscheiden werden met het zilveren erekruis. Ook is er aandacht voor het feit dat Vlaardingen als eerste in Nederland in allerijl geld inzamelde en drie zendingen hulpgoederen naar het zuiden stuurde om ‘de gekwetste verdedigers van ons vaderland’ te ondersteunen met wijn, bier, pijpen en tabak, maar ook lakens, hemden en zwachtels.

De expositie is door het Stadsarchief samengesteld en ingericht in samenwerking met Anton van de Water, historisch re-enactor en persofficier van de werkgroep Staf Prins van Oranje 1815-2015, onderdeel van de Napoleontische Associatie der Nederlanden. De opening zal verricht worden door de luitenant-kolonel Corstiaan de Haan, hoofd Bureau Ceremonieel en Protocol Commando Koninklijke Landmacht in aanwezigheid van wethouder Arnoud Hoekstra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *