ROTTERDAM- Wapens onder de jeugd in Rotterdam zijn niet exclusief te vinden binnen groepen met een bepaalde immigratie-achtergrond en de verschillen tussen deze groepen zouden klein zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Sectie criminologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam (in opdracht van de Directie Veiligheid van de Gemeente Rotterdam). Opmerkelijk punt: de onderzoekers hebben gekeken naar hoe jongeren zichzelf voelen in plaats van uit te gaan van het geboorteland of het geboorteland van de ouders. Vervolgens komen er uit de tabel geen heel opmerkelijke verschillen naar voren. Groepsdynamiek en buurtrivaliteit zijn wel van belang bij een deel van het wapengebruik onder jongeren in Rotterdam.
In de politieregistraties vonden de onderzoekers, net als in het eerdere onderzoek in Rotterdam op basis van politieregistraties (Roks & Van den Broek, 2020), zaken waarin steekincidenten zijn te linken aan conflicten tussen rivaliserende groepen uit Rotterdamse buurten. Dit aantal was volgens de onderzoekers echter aanmerkelijk lager dan in de analyse van de politieregistraties over 2018-2019. In de focusgroepen kwam de rol van rivaliserende groepen bij steekincidenten ook duidelijk naar voren. Zij legden de link vooral met spanningen en conflicten tussen verschillende buurten in Rotterdam, die zij vergelijken met het rivaliserende groepsgedrag van voetbalsupporters. Gesignaleerd wordt dat sommige jongeren veel waarde toekennen aan de buurt waar iemand woont, en dat zij hun wijk verdedigen tegen anderen.
Eerder onderzoek naar de relatie tussen drillrap en messengeweld in Rotterdam liet vragen open over welke motieven er bestaan voor wapenbezit, het dragen van wapens op straat en het daadwerkelijk gebruik van wapens tegen anderen. Met dit aanvullende onderzoek denkt de gemeente beter zicht te hebben op de betekenis van wapens, de mate van aanwezigheid en het gebruik ervan onder Rotterdamse jongeren.
Top. Dat we daar niet eerder op zijn gekomen, moet men op de Coolsingel hebben gedacht. Laat de allochtonen zelf aangeven hoe ze zich ‘voelen’. Laat lekker de gegevens weg over het geboorteland van hen of de ouders. Wel zo makkelijk. Zo krijg je altijd de gewenste cijfers. Ook een aanbeveling om in het vervolg bijstandsfraude, huislijk geweld en bijvoorbeeld burengerucht in kaart te brengen. De EUR zal wel voor de cijfers zorgen.
En hier neemt de Rotterdamse gemeenteraad genoegen mee? Het belangrijke onderdeel, de etnische achtergrond van de wapendragers, is uit het onderzoek gefilterd!! Ongelooflijk!
Wel fijn dat tussen neus en lippen door eindelijk erkend wordt dat er jeugdbendes in Rotterdam actief zijn. Heeft ook maar 15 jaar geduurd. Nu nog even klip en klaar benoemen. Want alleen problemen die worden benoemd, namelijk erkend, kunnen worden opgelost.
Er dreigt ondertussen weer schaarste aan wc-papier. Nou, Rotterdamse raadsleden, dit rapport is een prima vervanger (schuurt dit prulonderzoek tenminste nog ergens bij jullie).
Is het nou al 1 April?