ROTTERDAM- De fractie van Denk Rotterdam wil weten wat de gemeente doet om wantrouwen onder bijstandsgerechtigden te voorkomen nu de regels strenger worden gehandhaafd. De partij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Het strengere beleid kan leiden tot kortingen op de uitkering voor mensen die niet op komen dagen bij verplichte afspraken.
De strengere aanpak vloeit voort uit de zogenoemde ‘Verzuimaanpak’, waarbij de gemeente strikter optreedt tegen uitkeringsgerechtigden die afspraken missen. Volgens de gemeente nemen ambtenaren signalen zoals ‘smoesjes’ of alternatieve inkomstenbronnen serieus. Denk wil weten hoe deze signalen worden geïnterpreteerd en of ze leiden tot extra controles op bepaalde personen.
Daarnaast vraagt de partij zich af of de menselijke maat nog voldoende wordt toegepast. Hoe wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met mensen die te maken hebben met mentale gezondheidsproblemen, beperkte werkervaring of andere belemmeringen om afspraken na te komen?
Denk wijst op de risico’s van het beleid en vraagt hoe de gemeente voorkomt dat strengere sancties leiden tot armoede, schulden of dakloosheid. Ook wil de partij weten of er overleg is geweest met wijkteams en hulpinstanties zoals de VraagWijzer, die mogelijk meer aanvragen krijgen als gevolg van het strengere beleid.
Tot nu toe heeft de gemeente nog niet laten weten of er maatregelen worden genomen om wantrouwen en onzekerheid bij bijstandsgerechtigden te verminderen. Denk vraagt het college of er specifieke communicatieplannen zijn om de veranderingen op een heldere manier uit te leggen.