SCHIEDAM- De jeugdhulp in Schiedam kampt met een wachtlijst waarvan de lengte varieert, afhankelijk van de schaarste en de beschikbaarheid van zorg. De wachtlijstproblematiek betreft met name de gespecialiseerde GGZ zorg, observatie en behandelplekken, gespecialiseerde Jeugd en Opvoedhulp. Het crisisinterventieteam is vorig jaar negenenzestig maal ingezet. Dit alles blijkt uit de antwoorden van het gemeentebestuur op vragen vanuit de gemeenteraad.
Hoe gespecialiseerde de zorg (bijvoorbeeld onderzoek en behandeling bij het Erasmus Medisch Centrum, 24-uurszorg) hoe langer de wachtlijst is. De lengte varieert van 4 weken tot 1 jaar (specialistische 24 uur zorg).
De gemiddelde doorlooptijd is niet bekend. Als de beschikking vanuit het wijkteam wordt afgegeven (melding van de zorg bij het wijkteam) dan onderhoudt het wijkteam contact met de zorgverlener en ouders over de start van de zorg. De zorg dient zo snel mogelijk te worden gestart, maar is wel afhankelijk van een eventuele wachtlijst bij betreffende zorginstelling. De doorlooptijd verschilt per aanbieder en is met name afhankelijk van de vorm van zorg die nodig is. Zo zal de start voor een specialistische GGZ behandeling een langere doorlooptijd kennen dan bijvoorbeeld ambulante ondersteuning.
De verwijzing naar met name GGZ wordt voor 85% gedaan door de huisarts. In dat geval wordt meestal alleen een administratief verzoek gedaan door de zorgverlener om de zorg te mogen verlenen. Zij doen dit digitaal met een verzoek om toewijzing. Zij geven niet door aan de gemeente wanneer de zorg daadwerkelijk aanvangt. De gemeente Schiedam is in overleg met deze aanbieders om hier verandering in te brengen.