SCHIEDAM- De nieuwe Japanse eigenaren van Eneco zullen de huidige strategie van het warmtebedrijf voortzetten en blijven investeren in groei. Daarvan probeert het Schiedamse stadsbestuur de fracties van de PvdA en de CU-SGP te overtuigen. Het warmtebedrijf wordt leverancier van industriële restwarmte voor de woningen in Schiedam na het opleggen van een aardgasverbod, te beginnen in Groenoord.
PvdA en de CU-SGP zijn er niet gerust op. Zo begrijpt de CU-SGP dat is afgesproken dat de warmteactiviteiten gedurende 5 jaar niet verkocht worden aan een derde partij. Voor Schiedam en de Schiedamse onderhandelingen in het kader van Groenoord van het gas af betekent dit weinig, laat het stadsbestuur weten. Het zou gaan over de bestaande warmteactiviteiten van Eneco met de huidige aandeelhoudende ‘warmtegemeenten’. Schiedam behoort daar nog niet toe.
Concurrentie van meerdere aanbieders op het restwarmtenet van Eneco is uitgesloten. De schaalgrootte van het warmtenet zou te klein zijn voor meerdere aanbieders. Volgens het stadsbestuur werkt het beheer van warmtenetten anders dan de bekende gas- en elektriciteitsnetten.
Ondertussen staat de gemeente Schiedam op het punt de aandelen Eneco aan de Japanners te verkopen voor ongeveer 42 miljoen euro. Het stadsbestuur heeft een voorstel klaarliggen voor de definitieve verkoop van de aandelen waarover de gemeenteraad nog deze maand beslist. Door de verkoop loopt Schiedam vanaf 2021 een structurele dividendopbrengst mis van 700.000 euro per jaar.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
Hoppa over 6 jaar een tekort van 7 ton in de begroting, zal een wonder zijn als de politiek in Schiedam hier aan denkt, laat staan de 42 miljoen over de periode van 6 jaar uit te smeren. Het is ellende het blijft ellende het voornemen gasvrij Schiedam, er is nu een monopolie positie voor Eneco, je hebt geen keuze, alleen maar onzekerheid wat verwarmen straks gaat kosten .
Het is onbegrijpelijk dat een gemeente zoiets essentieels als levering van energie voor een paar centen aan een buitenlandse marktpartij verkwanselt. Wees verstandig, keer op uw voorgenomen schreden terug. Nu kan het nog.