VLAARDINGEN- De oppositiepartijen VVD en AOV in Vlaardingen plaatsen kanttekeningen bij het wijzigen van de Gemeenschappelijke Regeling voor de WMO taken. De twee vrezen voor een verzakte positie van de gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder Ruud van Harten (CU-SGP) spreekt dit tegen.
Sinds 2015 voert ROGplus de Wmo-taken uit voor Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Het gemeentebestuur van Vlaardingen vraagt toestemming van de gemeenteraad om meer bevoegdheden over te dragen aan Rogplus. Tot schrik van de VVD. De liberalen zien de veranderingen als een papieren regeling: wie wat doet en op welk moment en onder welke voorwaarden. Vera Kalf (VVD): “Daar gaan wij als gemeenteraad over en als we dat niet goed invullen dan moeten we niet gek opkijken als er iets misloopt.”
Bij het AOV wordt gevreesd voor het verlies van het overzicht op bijvoorbeeld de bewaarschriften. Desiree de Jong (AOV): “ De procedure op zich is niet veranderd, maar ik heb begrepen dat de wethouder nu zelf de bezwaarschriften ziet. Dat mag niet meer, dus waar is die directe betrokkenheid en de sturing die mogelijk was ?”
Volgens wethouder Van Harten blijft de afhandeling van bezwaarschriften mogelijk op de gebruikelijke manier. De wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling zou juist zorgen voor een versterking van de gemeenteraad. “ Nu moeten we ook een jaarverslag ophoesten. En het is voor het eerst dat er ook informatie over in komt te staan over cliënttevredenheid enzovoorts”, stelt de wethouder.
Coalitiegenoot PvdA ziet geen bezwaren: “We gaan van harte gemeenschappelijke regeling aan waar het beter is voor de bewoners van Vlaardingen. We doen dat juist omdat we dingen beter met meerdere kunnen doen.”