MAASSLUIS- Recente raadsvragen van de PvdA Maassluis, over vermeende discriminatie van niet-westerse allochtonen op de arbeidsmarkt, vertonen opvallend veel overeenkomsten met de raadsvragen van diverse andere PvdA raadsfracties in het land. In exact dezelfde bewoordingen wordt daarin gewezen op onder meer de recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), voortijdig uitgelekt dankzij de PVV. De diverse PvdA-raadsfracties laten de vrijwel identieke vragen ook nog eens allemaal voorafgaan door een toelichting die aantoonbaar één op één van elkaar is gekopieerd.
Net als de PvdA in Maassluis wil bijvoorbeeld ook de PvdA in Den Bosch weten wat hun college doet binnen de eigen organisatie, contractpartners, opdrachtnemers en daarbuiten om gelijkwaardige arbeidsparticipatie van allochtonen te verhogen. En ook bij de PvdA in Leiden luidt de daarop volgende vraag, net als bij de fractie in Maassluis; bent u het met de PvdA eens dat discriminatie op de arbeidsmarkt onacceptabel is en bestreden moet worden?
Uit de SCP cijfers blijkt dat van de autochtone beroepsbevolking 77,1 procent betaald werk heeft. Bij allochtonen is dat nog niet de helft (49,5 procent). Ook zitten er meer niet-westerse allochtonen dan ooit in de bijstand. Eén op de zeven niet-westerse allochtonen tussen de 15 en 65 jaar heeft een bijstandsuitkering. Onder autochtonen is dat één op de 44. Volgens de PvdA’ers lijkt discriminatie hier duidelijk een rol te spelen.
Maar volgens de rechtsgeleerde Afshin Ellian schiet het SCP rapport gigantisch tekort om zonder meer van discriminatie te kunnen spreken. ‘Te veel vragen blijven bij het SCP onbeantwoord: welke invloed heeft het gedrag van niet-westerse allochtonen op hun kansen op de arbeidsmarkt? Zijn ze cultureel en sociaal voldoende toegerust voor bepaalde posities? Naar welke banen zijn ze eigenlijk op zoek?’ Het SCP-rapport roept, volgens Ellian, meer vragen op dan dat het beantwoordt.
Of het stadsbestuur van Maassluis de PvdA binnenkort van precies dezelfde antwoorden gaat voorzien als de bestuurders in bijvoorbeeld Leiden moet nog blijken.