SCHIEDAM- Welke gevolgen voor Schiedam heeft het rapport van de Algemene Rekenkamer, waarin kritisch wordt gekeken naar de honderden miljoenen euro’s voor het opleggen van het aardgasverbod in Nederland. De fractie van de CU-SGP wil onder meer op die vraag een antwoord van het Schiedamse stadsbestuur. En: ‘Hoeveel geld heeft Schiedam tot op heden reeds ontvangen ontvangen voor het uitwerken van de plannen om wijken in Schiedam aardgasvrij te maken?‘
De Rekenkamer laat in hun rapport weten dat het Programma Aardgasvrije Wijken onvoldoende bijdraagt aan de doelstellingen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om wijken aardgasvrij te maken. ‘De minister van BZK heeft verwachtingen gewekt die niet kunnen worden waargemaakt’.
De minister van BZK heeft voor het Programma Aardgasvrije Wijken een bestedingsplan ingediend bij de minister van Financiën. In dat bestedingsplan stond dat met 435 miljoen euro in de periode 2018-2027 50.000 woningen aardgasvrij zouden worden gemaakt. Tussen 2018 en 2019 is circa 150 miljoen euro besteed aan het programma. Het plan was om aan het einde van die periode al ruim 2.000 woningen aardgasvrij te hebben gemaakt. De Algemene Rekenkamer constateert dat eind 2019 slechts enkele woningen daadwerkelijk aardgasvrij zijn gemaakt.
De CU-SGP in Schiedam hoort graag hoeveel woningen en gebouwen in Schiedam reeds aardgasvrij zijn. CU-SGP: ‘ Is dit uitsluitend nieuwbouw? Wanneer het bestaande woningen en gebouwen zijn: Is er zicht op met welke kosten dit gepaard is gegaan? En heeft Schiedam daarmee naar rato bijgedragen aan het beoogde doel van 50.000 woningen in 2023?’
Het gemeentebestuur gelooft in de financiële haalbaarheid van het aardgasvrij maken van de Woonpluswoningen in Schiedam-Groenoord (kosten minimaal 76 miljoen euro, ruim 16.000 euro per woning). Het stadsbestuur baseert dit vertrouwen op gegevens van de Autoriteit woningcorporaties (Aw). De aW acht het omvalrisico beperkt voor Woonplus Schiedam.
Zeker is dat het bestaande gasnet in Schiedam voor een belangrijk deel voor 2030 gesloopt zal worden. De infrastructuur van gasleidingen kan dan niet worden gebruikt voor alternatieven als waterstofgas. Bewoners moeten overschakelen op het warmtenet van Eneco en all-electric oplossingen.
Volgens eerste berekeningen van de Groenoord Belangen Groep zullen door het aardgasverbod de huren in Groenoord stijgen met 105 euro per maand. De gemeente had het eerder over een lastenstijging voor huurders van ongeveer 27 euro per maand. Huiseigenaren moeten hiervoor een extra lening afsluiten van 15.600 euro, zo liet de gemeente al eens weten.
Foto: Een van de eerste aardgasvrije woongebouwen in Schiedam
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
O, en waarom zijn die leidingen niet geschikt voor waterstofgas? Die leidingen zijn al 30x betaald door de burger, meer dan genoeg om die leidingen daar geschikt voor te maken. Waar zijn die centen gebleven? Kijk op je energie rekening en je ziet dat de transportkosten hoger zijn dan de werkelijke energie kosten.