SCHIEDAM- D66 plaatst vraagtekens bij de lineaire lening á 13.650 euro (en tegen een rente van 2%) die huiseigenaren in Schiedam-Groenoord moeten afsluiten om straks niet in de kou te zitten door het dreigende gasverbod. De partij ziet meer in een lening waarbij maandelijks een vast bedrag wordt betaald.
Bij een lineaire financiering zijn de lasten aan het begin van de looptijd het zwaarst. D66 heeft tijdens de informatiesessie voor raadsleden gevraagd of er ook gekozen kan worden voor een lening die annuïtair afgelost wordt. Bij een dergelijke lening zijn de (bruto) lasten over de gehele looptijd even groot. U begint dan met een lagere last ten opzichte van een lineaire lening. D66: ‘Aan het eind is de last weliswaar hoger dan bij lineaire aflossing, maar dat is wel na 30 jaar en dus ook 30 jaar inflatie.’
Eigenwoningbezitters in Groenoord worden opgezadeld met tenminste een investering 13.650 euro wanneer het gasverbod in werking treedt. Volgens wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks) gaat het om een maandelijkse lastenverzwaring van circa 27 euro. Er wordt daarbij gerekend met het beste scenario. Dat maakt de wethouder duidelijk in de business-case.
Door het opleggen van een totaalverbod op het gebruik van aardgas in de wijk Groenoord, sluit Schiedam aan bij afspraken in het ‘klimaatakkoord’: door voor circa 1.000 miljard euro de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen kan de wereldwijde temperatuur op lange termijn (vanaf 2030) in theorie met misschien 0,0007° dalen.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
Als de politiek in Nederland zo door gaat wordt het voor de normale mensen in armoede leven. Van het gas af in Nederland om het in de omringende landen als klimaat neutraal te verkopen. Het is zonde van het geld dat gasloos wonen, totale onzin, je moet zoveel stroom meer produceren dat er nog meer centrales gebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen.
Ongelooflijk gemeente Schiedam, dat jullie in de wijk met de laagste inkomens in Schiedam de bewoners op nog meer kosten jagen. Van het gas af (gas is overigens een heel schone brandstof) prima, maar dan budget neutraal voor alle bewoners in deze armste wijk van Schiedam. Mocht dit niet lukken zal het draagvlak, wat nu al zeer laag is, nog lager worden. Met alle gevolgen van dien. Helemaal eens met Monique Rotteveel (raadslid van LOS). Raadsleden denk aub na waarover u gaat besluiten!!!!