SCHIEDAM- Na een enorme restauratie door Vereniging Hendrick de Keyser is vandaag fase 2 geopend van het Weeshuis der Hervormden aan de Lange Achterweg in Schiedam. Het gaat om de gerestaureerde middenvleugel van het pand. Wethouder Duncan Ruseler (AOV) had de eer de opening te verrichten. Ruseler: ‘Bekend terrein, ik heb er jaren tegenover gewoond.’
De gemeente Schiedam heeft meebetaald aan de restauratie van het monumentale complex uit 1782. Ook is er geld ontvangen van de Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. (een regionaal vermogensfonds dat culturele en maatschappelijke initiatieven ondersteunt).
Het ‘Weeshuis der Hervormden’ in het centrum van Schiedam is eeuwenlang de opvangplek geweest voor weeskinderen, halfwezen, vondelingen, voogdijkinderen en verlaten kinderen van de jeneverstad. Het heeft een 400 jaar lange geschiedenis. Met de opbrengsten van een goede doelen loterij werd de bouw van het weeshuis in 1605 bekostigd. In 1779-1782, een periode van welvaart en bouwactiviteit in Schiedam, werd dit eerste gebouw grotendeels door nieuwbouw vervangen.
Met het vertrek van de laatste wees veranderde de functie van het gebouw. Het college van regenten kreeg de functie van beheerder voor projecten voor jeugd en welzijn en het historische gebouw werd omgebouwd tot een wooncomplex met 23 zogenaamde HAT eenheden. Niet alleen de functie maar ook het historische interieur verdween.
Toch is er nog veel bewaard. Zo heeft het gebouw een regentenkamer met 18de-eeuws goudleerbehang en de oude indeling kan gereconstrueerd worden. De Vereniging Hendrick de Keyser restaureert het complex in fases waarbij de historische indeling zal worden teruggebracht.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
Mooi verhaal, alleen wordt er niet bij verteld dat de bewoners moeten vertrekken. Wij als bewoners zijn in 2009 op een verkeert been gezet. Na verbouwing mochten wij terug komen, maar dat was in 2010 niet waar. We hadden het allemaal verkeerd begrepen.
Wij hadden nooit ingestemd met de overdracht als ze dat hadden gezegd. Ik ben er van overtuigd dat we gewoon bedonderd zijn. Als je vraag naar een notulen, jammer, er staat niets op papier.