ROTTERDAM- Straks tussen 08.00 en 12.00 uur wordt de laatste aandrijfas teruggeplaatst van de monumentale roltrappen in de Maastunnel te Rotterdam. Ze lopen dan ze weer ‘op rolletjes’. De tunnel blijft bereikbaar voor fietsers en voetgangers. Het terugplaatsen van de as gebeurt, net als bij de verwijdering, met behulp van een grote telescoopkraan. Met het terugplaatsen van deze laatste aandrijfas zijn alle assen van de acht roltrappen van de Maastunnel eindelijk gerestaureerd.
Van een roltrap is de aandrijfas het grootste draaiende onderdeel. De as wordt met een telescoopkraan teruggeplaatst. Omdat de vloer in de hal het gewicht van de kraan niet kan dragen, moet de machine buiten staan. Een ‘arm’ van maar liefst 19 meter lang gaat het gebouw van de Maastunnel in om de zware aandrijfas op zijn plek te hijsen. Zoals gezegd plaatsen we de laatste as 10 februari terug. Later in die week worden de gerestaureerde tandwielkasten weer teruggeplaatst.
De assen en tandwielkasten zijn in het voorjaar van 2023 uit de roltrappen verwijderd. Daarna zijn ze voor het eerst in 80 jaar volledig uit elkaar gehaald. De bruikbare onderdelen zijn gerestaureerd en onderdelen die te slecht waren, zijn vervangen. Vervolgens zijn alle gerestaureerde en nieuwe onderdelen van de assen en tandwielkasten weer in elkaar gezet en teruggeplaatst.
Het Maastunnelcomplex, gebouwd tussen 1937 en 1942, is een rijksmonument. Eerder liet de gemeente Rotterdam de andere zeven roltrappen renoveren en restaureren: vier op de zuidoever en drie op de noordoever.
Bij het restaureren van de roltrappen worden zoveel mogelijk onderdelen opgeknapt, opnieuw gebruikt en in dezelfde stijl teruggebracht. Zo zijn de originele kamplaten met het logo van de Berlijnse fabrikant Flohr al gerestaureerd en worden de stootranden aan weerszijden van de treden vervangen door nieuwe eikenhouten planken. Ook de tandwielkasten en de elektrische installatie van de roltrappen zijn gerestaureerd.