ROTTERDAM- Een van de mensen die zijn gearresteerd voor de gewelddadigheden van Eritrese vluchtelingen in Den Haag afgelopen weekend, is een man die in Rotterdam woont. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De rellen vonden plaats bij het zalencentrum Opera, waar een bijeenkomst van Eritrese vluchtelingen werd gehouden: regeringsgezinde Eritreeërs, die het dictatoriale regime van president Isaias Afwerki steunen. De politie heeft woensdag nog twee andere verdachten opgepakt in verband met deze zaak. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag.
De 48-jarige man uit Utrecht wordt door het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van het plegen van openlijk geweld en het aanzetten tot geweld. Hij mag alleen met zijn advocaat praten, omdat hij in alle beperkingen zit. Daarom kan het OM nog geen verdere details geven over zijn rol in de rellen.
De 23-jarige man uit Den Haag wordt ook verdacht van het opruien tot geweld. Hij verscheen een paar dagen voor het incident op een online video, waarin hij samen met anderen opriep om naar het zalencentrum te gaan en geweld te gebruiken tegen de Eritrese aanhangers van Afwerki. De politie had eerder al de man uit Rotterdam aangehouden voor hetzelfde vergrijp. Hij zit nog steeds vast.
De politie is nog druk bezig met het onderzoek naar de geweldsuitbarsting. Onder leiding van een officier van justitie probeert een Team Grootschalige Opsporing de relschoppers te identificeren, maar ook te achterhalen wat er aan de rellen voorafging. Tot nu toe zijn 16 relschoppers gearresteerd in het kader van dit onderzoek.
Twaalf van hen zijn op maandag, dinsdag en woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het zijn Eritreeërs tussen de 19 en 36 jaar oud, die afkomstig zijn uit Rotterdam, Rosmalen, Maastricht, Amsterdam, De Goorn, Apeldoorn, Cuijk, Rijkevoort en Nijmegen. Het OM beschuldigt 11 mannen van openlijke geweldpleging en één man van het aanzetten tot openlijke geweldpleging. Hun voorarrest is met 14 dagen verlengd. Twee mannen die ook werden verdacht van openlijk geweld, zijn vrijgelaten, maar blijven wel verdachten.
Over de 48-jarige man uit Utrecht en de 23-jarige man uit Den Haag wordt later een beslissing genomen over hun voorarrest.
De spanningen tussen de Eritrese groepen zijn al langer aanwezig in Nederland. Het regime in Eritrea zou achter de rellen zitten, om de oppositie te intimideren en te verdelen. De Tweede Kamer heeft opheldering en onderzoek gevraagd over de rellen en de rol van de Eritrese organisatie Brigade Nhamedu, die de confrontatie zou hebben opgezocht.
De politie roept mensen op die beelden hebben gemaakt van de rellen op en rond de Fruitweg, om die te delen met de politie. Dit kan helpen om de relschoppers te herkennen. Mensen die schade hebben geleden door de rellen, kunnen aangifte doen bij de politie.
Fijn hé? Vluchtelingen helpen met huis en uitkering.