WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VLAARDINGSE PROTESTEN TEGEN BLANKENBURGVERBINDING AL JAREN VERSTOMD

VLAARDINGEN– Verschillende natuur- en bewonersorganisaties, zoals Natuurmonumenten, de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en de Midden-Delfland Vereniging, spraken zich in het verleden kritisch uit over de aanleg van het Blankenburgtracé. Hun zorgen over de gevolgen voor het groen en de leefomgeving wisten de voortgang van het project echter niet te stoppen. Vanmiddag wordt het tracé officieel geopend. Dit roept de vraag op wat de protesten tegen de aanleg uiteindelijk hebben opgeleverd. De weerstand tegen het project, ooit luid en zichtbaar, is de afgelopen jaren bovendien volledig verstomd.

Het startsein voor de aanleg van de Blankenburgverbinding werd op 17 september 2018 gegeven door toenmalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen, de echtgenote van de huidige burgemeester Bert Wijbenga (VVD). De protesten van natuur- en milieuorganisaties richtten zich op de mogelijke aantasting van groen en de verwachte toename van luchtvervuiling. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wees juist op het belang van het project voor de bereikbaarheid, leefbaarheid en economische activiteit in de regio Rotterdam.

De plannen voor de Blankenburgverbinding werden al in 2015 goedgekeurd, toen toenmalig minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) haar handtekening zette onder het ontwerptracébesluit en de bestuursovereenkomsten. Ondanks de bezwaren van de natuur- en milieuorganisaties, die in mei 2017 nog beroep aantekenden bij de Raad van State, bleef het project doorgaan. De hoogste rechter verwierp het beroep, waarna de officiële aftrap van de werkzaamheden plaatsvond.

In de tussentijd werden er, als onderdeel van het programma Nieuw Waterland, verschillende projecten gestart om de omgeving van de toekomstige snelweg te verbeteren. Staatsbosbeheer werd belast met het opnieuw inrichten van de oostkant van het voormalige Oeverbos, terwijl de kale vlakte met onkruid in beheer kwam bij het recreatieschap Midden-Delfland.

De gemeente Vlaardingen ging als eerste akkoord met het project, nadat Rijkswaterstaat bijna 12 miljoen euro in het vooruitzicht stelde. In november 2019 uitte de actiegroep ‘Blankenburgtunnel Nee’ nogmaals kritiek, waarbij ze stelden dat het bijzondere landschap tussen Het Scheur en de Eendenkooi opgeofferd werd voor de snelweg, zonder dat de beloofde natuurcompensatie daadwerkelijk werd uitgevoerd.

Ondanks de zorgen van diverse organisaties en bewonersgroepen is de Blankenburgverbinding nu een feit, met een totale investering van 1,2 miljard euro.

Eén gedachte over “VLAARDINGSE PROTESTEN TEGEN BLANKENBURGVERBINDING AL JAREN VERSTOMD

  1. Vermeld ook graag even dat de Gemeente, natuurorganisaties, actiegroepen en burgers maar liefst 40 jaar lang geprotesteerd hebben tegen de plannen. 40 jaar!!

    En toen kwam Melanie Schultz van de VVD, en die veegde alles van tafel.

    Het is niet zozeer dat de protesten verstomden uit onbetrokkenheid of apathie, maar als reactie op het overweldigende sloopbeleid van 12 jaar Rutte en de totale ambtelijke desinteresse die daarmee gepaard gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *