VLAARDINGEN- Er valt weinig tot niets meer te ondernemen tegen het opleggen van een aardgasverbod voor de Drevenbuurt in Vlaardingen-Holy, meent het stadsbestuur, ondanks de bezwaren vanuit de buurt. Een raadsmeerderheid heeft eerder plannen goedgekeurd voor de overgang van de Drevenbuurt naar een aardgasvrije wijk. De fractie ONS.Vlaardingen heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur over de ontkoppeling van de buurt van het aardgasnetwerk na een petitie van Vlaardingers die pleit voor het afzien van de deadline van 2032.
Het stadsbestuur heeft gereageerd dat de ‘Transitievisie Warmte 2022-2026’ de opdracht heeft gegeven voor de overstap naar een alternatieve warmteoplossing. Het wijkuitvoeringsplan zal volgend jaar klaar zijn, en bewoners kunnen kiezen om al dan niet deel te nemen aan de collectieve warmtevoorziening. Deelname is niet verplicht, en men kan ook voor een individuele oplossing kiezen.
Op het stadhuis zijn de burgemeester en wethouders van mening dat een gezamenlijke aanpak de enige optie is. Deze aanpak, ontwikkeld in samenwerking met een commerciële partner, belooft, volgens het stadsbestuur, betaalbaarder te zijn dan wanneer inwoners individueel overstappen. Het uitvoeringsplan voor de Drevenbuurt zal in 2025 aan de gemeenteraad worden gepresenteerd, waarna een overgangsperiode van 8 jaar van start gaat. Dit betekent dat de uiterste datum voor de overstap naar 2033 wordt verplaatst. Een vertraging van 5 jaar, zoals gesuggereerd in de petitie, zou een afwijking betekenen van de vastgestelde ‘Transitievisie Warmte’, wat de implementatie van een gezamenlijke warmteoplossing potentieel in gevaar kan brengen. Tegelijk hebben buurtbewoners aangegeven helemaal niet van het aardgas af te willen om te koken en verwarmen. Elke aangedragen oplossing gaat hen geld kosten, voor een probleem (‘opwarming van de aarde door menselijk handelen’) wat discutabel is.
En geen van de doordrammers woont natuurlijk in die Drevenbuurt, zo iets moet je altijd op een ander uitproberen.