VLAARDINGEN- Bij de aanpak van ondermijning wil de gemeente Vlaardingen een drone gaan inzetten. Door de aard van een drone kunnen op meer plekken opnames gemaakt worden van mensen dan met statisch camera’s. Het gebruik van een drone zal plaatsvinden in een samenwerking tussen de politie, gemeente en brandweer. De beelden worden niet opgeslagen, maar zijn live te zien.
Een voorbeeld van een gebied waar de drone kan worden ingezet zijn de bedrijventerreinen Groot Vettenoord en Vergulde Hand. Deze terreinen zijn door de burgemeester aangewezen als veiligheidsrisicogebieden, omdat er sprake is van een verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van (vuur)wapens, een verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld en een verband met de handel in verdovende middelen. Vorig jaar heeft het droneteam van de landelijke eenheid van de politie al eens met een camera gevlogen over bedrijventerrein Vergulde Hand.
De inzet van drones roept ook vragen op bij raadsleden, omdat de vliegende camera een grotere inbreuk op de privacy van inwoners kan betekenen. Het stadsbestuur laat weten dat de inzet van drones gebeurt volgens de wettelijke regels en dat de beelden niet worden vastgelegd. De gemeente heeft ook onderzoek gedaan naar een samenwerking met regiogemeenten bij de aanpak van ondermijning op bedrijventerreinen, om een mogelijke waterbedeffect te voorkomen.
Vlaardingen zet zich in voor de bestrijding van ondermijning, een vorm van georganiseerde criminaliteit die de veiligheid en leefbaarheid van de stad bedreigt. Ondermijning kan zich uiten in drugshandel, illegale hennepteelt, zorgfraude en witwassen. Criminelen maken daarbij misbruik van legale bedrijven en diensten.
De enigen die belang hebben bij privacy zijn de boefjes, dus…. filmen maarrrrrrr….