WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VLAARDINGEN WIL ‘GEDWONGEN PROSTITUTIE’ AANPAKKEN

VLAARDINGEN- De gemeente Vlaardingen werkt in regionaal verband aan beleid voor de aanpak van mensenhandel, met name in de prostitutie. Binnenkort zal Vlaardingen de APV aanpassen, zodat het mogelijk wordt een pand waarin illegale prostitutie wordt aangetroffen te sluiten. Dit om de exploitant aan te pakken.

Kritische prostituees wijzen al  jaren op onrealistische cijfers waar het gaat om gedwongen prostitutie. Aantallen worden vaak zwaar overdreven. Illegaliteit en dwang zijn niet perse met elkaar verbonden. Een streng uitzetbeleid van illegalen in de prostitutie zou vele malen beter zijn dan opvang en hulpverlening aan vermeende slachtoffers. Toch  is het prostitutiebeleid in Vlaardingen vooralsnog specifiek gericht op het tegengaan van die vermeende uitbuitingssituaties in de seksindustrie. De gemeenten Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Dordrecht en  Capelle aan den IJssel werken bovendien aan een regionaal prostitutiebeleid gericht op de aannames van ‘uitbuiting’. Uitzetbeleid van illegalen lijkt niet aan de orde.

Binnen de regio Rijnmond is de aanpak mensenhandel (dus ook de aanpak van illegale prostitutie) geïntensiveerd. In maart heeft de Bibob-coördinator in samenwerking met het Controleteam Prostitutie en Mensenhandel (CPM) een trainig mensenhandel verzorgd voor de ambtenaren die direct in contact staan met de burger (publiekszaken, bouwinspecteurs, toezichthouders, sociale recherche, leerplichtambtenaren enzovoorts). Doel van deze training was bewustwording en het herkennen en melden van signalen. Tijdens integrale controles (horeca en bedrijven) wordt zowel de toezichthouders als de sociale recherche goed gelet op signalen van mensenhandel en uitbuiting.

Vanaf 2018 zal een interventieteam Basis Registratie Personen (BRP) controles uitvoeren bij burgers thuis met betrekking tot overbewoning en adresfraude. Ook hier zal gelet worden op signalen van mensenhandel en uitbuiting. Ook tijdens integrale controles (horeca en bedrijven) wordt door zowel de toezichthouders als de sociale recherche goed gelet op signalen van mensenhandel en uitbuiting.

Eén gedachte over “VLAARDINGEN WIL ‘GEDWONGEN PROSTITUTIE’ AANPAKKEN

  1. In 2001 is prostitutie gelegaliseerd, alleen bieden gemeenten geen ruimte en /of vergunningen aan om deze legalisatie uit te voeren. In Vlaardingen is een vergunning afgegeven in de tijd dat de betreffende burgemeester ook regelmatig een Thais pruimpje nuttigde en waar je dan ook regelmatig 4 controleurs met plastic handschoenen aan en veel bravoer naar binnen ziet stormen om controle uit te voeren. Echt schandalig als je ziet hoe deze controles worden uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *