VLAARDINGEN- De organisatie die verantwoordelijk is voor de huishoudelijke hulp in de regio, Rogplus, gaat onderzoeken hoe de wachtlijst voor deze dienst kan worden verminderd. Ook gaat Rogplus experimenteren met een andere verdeling van het aantal uren dat beschikbaar is voor de cliënten. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen laten weten in reactie op vragen vanuit de gemeenteraad.
Het college erkent dat er een probleem is met de wachtlijst voor huishoudelijke hulp, dat wordt veroorzaakt door een krappe arbeidsmarkt en een toenemende vergrijzing van de bevolking. Het college zegt dat Rogplus, in samenwerking met de zorgaanbieders, zijn best doet om de wachtlijst zo kort mogelijk te houden. Ze kijken goed wie er hulp nodig heeft en hoeveel, volgens de regels die de gemeenten hebben gemaakt.
Om de wachtlijst verder aan te pakken, heeft Rogplus een onderzoek in gang gezet, dat wordt uitgevoerd door het Team Kwaliteit. Dit team gaat de doeltreffendheid van de inzet van de Algemene Voorziening Schoon Huis analyseren. Het onderzoek begint binnen een maand en de resultaten worden in het voorjaar van 2024 verwacht. Daarnaast heeft Rogplus het plan om een proef te starten met de zorgaanbieders, waarbij wordt gekeken of het mogelijk is om de uren voor de Algemene Voorziening over meer cliënten te verdelen, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van de hulp. De proef begint naar verwachting in het begin van 2024 en duurt een half jaar. De zorgaanbieders kunnen vrijwillig meedoen aan de proef. Rogplus heeft begin november een uitvraag gedaan naar de wachtlijsten en de zorgaanbieders hebben tot halverwege november de tijd om te reageren.
Naast deze initiatieven, vindt er ook ambtelijk overleg plaats tussen de gemeenten in de regio Waterweg, om te kijken of er nog andere mogelijkheden zijn om de wachtlijst te verminderen. Het college zal de gemeenteraad van Vlaardingen in de eerste kwartaalrapportage over 2024 informeren over de voortgang van de aanpak van de wachtlijst.
De Algemene Voorziening Schoon Huis is een voorziening die de waterweggemeenten aanbieden om mensen met een lichamelijke beperking te helpen bij het schoonhouden van hun huis. Het gaat om eenvoudige en tijdelijke hulp, zoals stofzuigen, dweilen en het verschonen van beddengoed en kleding. Het doel is om het huis schoon en leefbaar te houden. De gemeente bepaalt hoeveel uur hulp iemand kan krijgen, met een maximum van 105 uur per jaar.
PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies
Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.
Klik HIER!