VLAARDINGEN– In Vlaardingen zijn inburgeraars sterk afhankelijk van intensieve maatschappelijke begeleiding om zich te integreren, blijkt uit een recent onderzoek van de Rekenkamer. Deze begeleiding is echter intensiever dan oorspronkelijk afgesproken en maakt het systeem kwetsbaar. Dit en andere bevindingen uit het rapport hebben geleid tot vier belangrijke aanbevelingen, waarbij het tekort aan zorg eruit springt.
De Rekenkamer onderzocht het maatschappelijke netwerk rondom inburgering in Vlaardingen, en ontdekte dat veel vluchtelingen nog steeds veel ondersteuning nodig hebben om hun weg te vinden in de maatschappij. De begeleiding die hen wordt geboden, gaat vaak verder dan de oorspronkelijke afspraken en wordt vaak op vrijwillige basis uitgevoerd. Dit kan de stabiliteit van het systeem in gevaar brengen, aldus het rapport.
Daarnaast worden andere knelpunten vastgesteld. Zo blijkt dat inburgeraars problemen ondervinden door een tekort aan huisartsen en kinderopvang, wat hun integratie zou bemoeilijken. Dit zorgt voor extra druk op het systeem, waardoor de inburgering van nieuwkomers niet altijd even soepel zou verlopen.
Op basis van deze bevindingen heeft de Rekenkamer drie belangrijke aanbevelingen gedaan:
‘Blijf de voortgang van inburgeraars monitoren om te zien hoe effectief het beleid is en of inburgeraars tevreden zijn met de geboden hulp; Houd de maatschappelijke begeleiding goed in de gaten om ervoor te zorgen dat de extra inzet van vrijwilligers en organisaties goed blijft en geen kwetsbaarheden veroorzaakt; Zoek creatieve oplossingen voor de tekorten aan huisartsenzorg en kinderopvang voor vluchtelingen, zodat zij niet worden belemmerd in hun integratie.’
Het stadsbestuur heeft aangegeven de aanbevelingen serieus te nemen en samen met maatschappelijke partners te onderzoeken hoe deze kunnen worden uitgevoerd. Hoewel het college erkent dat niet alles direct kan worden opgepakt vanwege beperkte middelen, wordt verwacht dat de aanbevelingen eind 2025 volledig zijn ingevoerd.