VLAARDINGEN- Het college van B en W vanVlaardingen heeft de Visie Openbare Ruimte vastgesteld. De visie wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad.
Iedereen gebruikt de openbare ruimte op zijn of haar eigen manier. Als bewoner om van huis naar werk te komen, te sporten of te picknicken in het park. Als ondernemer om bereikbaar en aantrekkelijk te zijn voor klanten. Of als ontwikkelaar om potentiele kopers over de streep te trekken voor het kopen van een woning. Door de verandering in gebruik, beheer en inrichting van de openbare ruimte vraagt het ontwikkelen en handhaven van een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte om een visie en het vermogen keuzes te maken. In de Visie Openbare Ruimte staan de richtlijnen voor deze keuzes. De Visie Openbare Ruimte geeft voldoende ruimte om ook de inbreng van de Stadsagenda (De Burger Meester) mee te nemen in de uitvoering.
Ongeveer 80 inwoners, ondernemers, brandweer, politie, woningbouwcoöperatie en andere belanghebbenden hebben in een gezamenlijk proces van co creatie de thema’s geformuleerd die zij belangrijk vinden voor de openbare ruimte. Deze waarden zijn door een selectie van geïnteresseerde deelnemers in verschillende workshops uitgewerkt tot hoofdthema’s welke in een slotbijeenkomst zijn gepresenteerd. De hoofdthema’s zijn via een intern proces van co creatie vertaald naar de waarden zoals in de visie terecht zijn gekomen.
Behalve een beschrijving van de waarden van de openbare ruimte voorziet de visie ook in praktische instrumenten om de visie in praktijk te brengen. Hiervoor is o.a. een vragenlijst opgesteld die gebruikt wordt bij nieuwe projecten en op bestaande locaties. Op deze lijst staat op welke manier de verschillende waarden op een locatie voorkomen. De waarden zijn meetbaar gemaakt. De vragenlijst is daardoor bruikbaar om voor, tijdens en na een plan precies te bepalen wat bereikt is en nog bereikt kan worden. Dit kan via startgesprekken met bewoners en belanghebbenden maar ook met een meting achteraf. De uitkomsten van de meting helpt bij het maken van keuzes over de huidige en toekomstige inrichting, beheer en gebruik van de openbare ruimte.
Om bijvoorbeeld de waarde ‘identiteit’ te meten wordt gekeken in hoeverre er iets is wat de plek bijzonder maakt, of de geschiedenis zichtbaar is en of de bewoners trots zijn op de plek.
Iedereen gebruikt de openbare ruimte op zijn of haar eigen manier. Als bewoner om van huis naar werk te komen, te sporten of te picknicken in het park. Als ondernemer om bereikbaar en aantrekkelijk te zijn voor klanten. Of als ontwikkelaar om potentiele kopers over de streep te trekken voor het kopen van een woning. Door de verandering in gebruik, beheer en inrichting van de openbare ruimte vraagt het ontwikkelen en handhaven van een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte om een visie en het vermogen keuzes te maken. De Visie Openbare Ruimte helpt hierbij.
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel Visie Openbare Ruimte vastgesteld en deze wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.