WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VERNIEUWING WIJKPEIL SCHIEDAM

SCHIEDAM- Een aanzienlijk deel van de senioren in Schiedam krijgt binnenkort te maken met een vernieuwde Wijkpeil: een jaarlijkse enquête naar de wensen van ouderen. Op basis van de enquête wordt door de welzijnsorganisaties, samen met de opdrachtgever en deelnemers, bekeken welke activiteiten en acties gewenst zijn om tegemoet te komen aan wat (nog) nodig is in de buurt of woonomgeving van betrokkenen. De aanpak Wijkpeil is, evenals Welzijn op Recept, nog in doorontwikkeling tot en met 2020.

Bij Wijkpeil vinden huisbezoeken plaats bij senioren waarbij aan de hand van een vragenlijst een gesprek wordt gevoerd. De thema’s in de vragenlijst zijn divers. Naast de huidige welzijns- en gezondheidssituatie wordt ook aandacht besteed aan hun ideeën en plannen voor de latere termijn. Hebben ze bijvoorbeeld al nagedacht over tijdig hun woning aanpassen of verhuizen. Is er mantelzorg te verwachten als ze kwetsbaarder worden. Bij de welzijnsvragen is er onder andere aandacht voor het aantal sociale contacten en de wensen inzake ontmoetingsmogelijkheden en activiteiten. Bij de gezondheidsvragen wordt stilgestaan bij het stimuleren van een gezonde leefstijl.

De vragenlijst is in 2019 vernieuwd en wordt meer vanuit de benadering ‘positieve gezondheid’ en ‘langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen’ ingevuld. Er wordt gestreefd naar een eenduidige vormgeving van de rapportages en over de eruit voortvloeiende acties vindt nog nader overleg plaats. Het Kenniscentrum MVS is betrokken bij de inzet van digitale systemen om tot snelle verwerking van de enquêteresultaten te komen. Voor elk jaar staan in Schiedam 4 tot 6 uitvoeringen van Wijkpeil-onderzoeken gepland. Beoogde locaties kunnen buurten zijn, maar ook flatgebouwen. Deze locaties worden in afstemming met maatschappelijke organisaties gekozen. Oftewel, waar vermoed wordt waar ze nuttig of nodig zijn.

De beoogde doelgroep (waaronder in elk geval ouderen) ontvangt een brief met uitnodiging tot deelname aan Wijkpeil. Wanneer men aangeeft mee te willen werken worden de enquêtes afgenomen door getrainde vrijwilligers met ondersteuning vanuit Seniorenwelzijn. Hierbij bestaat de mogelijkheid om — indien aan de orde en met instemming van de deelnemer — door te wijzen naar hulpverleners zoals een ouderenadviseur, een Welzijn op Recept-consulent of een WOT-medewerker.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *