VLAARDINGEN- Het vertrek van Unilever uit Vlaardingen kost in totaal twaalfhonderd arbeidsplaatsen. Dat is vierhonderd meer dan waarvan aanvankelijk werd uitgegaan. In opdracht van het college van B&W heeft een adviesbureau alle ontwikkelingen nog eens doorgerekend. In hun rekenmodellen wordt ook het indirect effect meegenomen bij leveranciers, die geen bloemen, catering, hotelkamers of onderhoud meer mogen leveren. Door de hoge toegevoegde waarde van Unilever (R&D) is dit effect significant, schrijven de onderzoekers. In totaal gaat het over een afname van 4 procent van de totale Vlaardingse werkgelegenheid en over een afname van 60 procent van de werkgelegenheid in het Deltagebied.
Unilever doet op regelmatige basis zaken met Vlaardingse bedrijven. Op dagelijkse basis gaat het bijvoorbeeld om een basisbezetting bij het naastgelegen Delta Hotel voor klanten en relaties, opslag van goederen bij een nabijgelegen bedrijf, taxidiensten en het leveren van bloemen. Ook werkt Unilever wekelijks samen met lokale horeca en bakkers. Iets minder regelmatig gaat het bijvoorbeeld om busmaatschappijen, loodgieters-, schilders- en verhuisbedrijven . Voor deze bedrijven is het vertrek van Unilever een flinke klap.. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die catering verzorgen bij de tientallen congressen die Unilever jaarlijks organiseert of een bloemwinkel die enkele keren per jaar een workshop geeft en daardoor verwacht dat hij straks zo’n 5.000 euro aan omzet misloopt. Overigens is dit naar inschatting zo’n 2 á 3 procent van de omzet van deze winkel.
Vooral voor een didicated transporteur of een hotel die een basisbezetting reserveert heeft het vertrek van Unilever een wezenlijk effect op de omzet en inkomsten. Een bloemenwinkel die enkele keren per jaar een workshop organiseert zal zijn verloren inkomsten eenvoudiger op een andere manier kunnen opvangen.