VLAARDINGEN- De Inspectie Leefomgeving en Transport maakt, namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, bekend positief te besluiten op de aanvraag van een watervergunning voor het onttrekken van grondwater voor de aanleg van de tunnel aan de Noordzijde van de Nieuwe Waterweg, zoals dat staat omschreven. Het onttrekken van grondwater heeft eerder voor grote problemen gezorgd bij aanleg van de Ketheltunnel in Schiedam.
Alleen met retourbemaling kon de afgelopen jaren het probleem worden opgelost van een teveel aan grondwater rond de Ketheltunnel in de A4. In februari 2015 ontdekte Rijkswaterstaat (RWS) dat er bij de Ketheltunnel meer ‘kwelwater’ uit de diepe grondlagen omhoog kwam. RWS dacht te volstaan met het wegpompen van deze 125 m3 per dag, maar duidelijk is geworden dat dit 450 m3 water per dag moet zijn. Daarvoor heeft RWS vervolgens een nieuwe vergunning gekregen van het Hoogheemraadschap. Inmiddels kampt het project met verzakkingen bij het sportpark op het tunneldak en scheuren in de wanden van de tunnel.
Voor het deel van de tunnel tussen Vlaardingen en Rozenburg (in de volksmond bekend als de Blankenburgtunnel), worden twee tunnelelementen afgezonken. Deze tunnelelementen van elk zo’n 200 meter lang, zijn gebouwd in een droogdok van scheepswerf Damen Verolme in Rozenburg. Omdat de Nieuwe Waterweg ( het Scheur) breder is dan 400 meter (de twee tunnelelementen samen), bouwt Baak de toeritten van de tunnel aan beide oevers tot ín de rivier. Hiervoor zijn in het water twee tijdelijke zogenoemde kistdammen gemaakt die het bouwterrein afscheiden van het water. Aan beide oevers is in de kistdam een bouwkuip gemaakt, deze bouwkuipen behoren tot de diepste van Nederland.