WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VERDEELDE STEUN SCHIEDAMSE GEMEENTERAAD TEGEN JODENHAAT

SCHIEDAM– Het voorstel om Schiedamse scholen actief te stimuleren een bezoek te brengen aan het Holocaust Museum in Amsterdam of Kamp Westerbork in Drenthe, ter bestrijding van Jodenhaat, heeft afgelopen dinsdagavond gemengde reacties opgeleverd in de Schiedamse gemeenteraad. De meerderheid van de raad steunde weliswaar het idee, maar het voorstel kreeg geen volledige steun van de PvdA en GroenLinks, die verdeeld stemden. De raadsleden van AOV, CDA en Denk stemden zelfs unaniem tegen.

Het voorstel werd ingediend met als doel de herinnering aan de Holocaust levend te houden en leerlingen bewust te maken van de geschiedenis van de Joodse gemeenschap. Het idee is dat een bezoek aan de gedenkplaatsen kan bijdragen aan het voorkomen van antisemitisme en het bevorderen van begrip en respect voor andere culturen. De fracties die voor het voorstel stemden, onderschrijven het belang van educatie en de morele verplichting om de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog te blijven herdenken. Toch leidde het voorstel tot verdeeldheid. De PvdA en GroenLinks, die in eerdere debatten vaak het belang van racismebestrijding onderstreepten, stemden deze keer verdeeld. Sommige raadsleden waren voorstander van de stimulans, terwijl anderen vraagtekens zetten bij de effectiviteit en de noodzaak van het voorstel.

De Schiedamse gemeenteraad besprak het voorstel twee dagen voordat in Amsterdam, na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en de Israëlische club Maccabi Tel Aviv, antisemitische pogrom plaatsvonden. Groepen jonge Marokkanen, evenals andere moslimgroepen, gingen op scooters en in taxi’s door de stad jagen op Joden. De jacht was weken van tevoren via sociale media al aangekondigd en vond plaats na de wedstrijd, die al hoog op de emoties had gespeeld. Ondanks de vele gewelddadigheden wist de politie in Amsterdam niet één geweldpleger aan te houden. Zelf aan de pogrom meewerkende hotelreceptionisten zijn allemaal vrijuit gegaan.

De geweldsuitbarsting kwam kort nadat in Amsterdam notabene ook de Kristallnacht was herdacht, de beruchte nazi-pogrom tegen Joden in 1938. Het incident bracht de herinnering aan de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog scherp naar voren en voor veel mensen de noodzaak van voortdurende educatie en bewustwording over Jodenhaat.

De timing van het geweld in Amsterdam werpt een schaduw over de Schiedamse raadsvergadering. Verschillende raadsleden geven inmiddels via X (Twitter) aan dat de gebeurtenissen in Amsterdam een dringende herinnering zijn aan waarom het voorstel voor hen zo belangrijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *