WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘VERDACHTEN ACCEPTEREN STRAF VOOR SUBSIDIEFRAUDE ‘ANTI-RADICALISERING’ ROTTERDAM’

ROTTTERDAM– Drie verdachten van subsidiefraude met gemeentelijke gelden hebben een straf geaccepteerd, zo blijkt uit een brief van de Rotterdamse burgemeester Carola Schouten (ChristenUnie) aan de gemeenteraad. Hiermee komt een einde aan een strafrechtelijk onderzoek dat sinds 2017 liep. De zaak draait om stichtingen die subsidies ontvingen voor projecten op het gebied van integratie, re-integratie en het voorkomen van radicalisering.

In de brief legt Schouten uit dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de zaak af te handelen via strafbeschikkingen, waarbij de verdachten akkoord gingen met de straf zonder dat een zitting nodig was. Volgens Schouten heeft de gemeente nauw contact gehad met het OM om inzicht te krijgen in de zaak, maar kreeg het stadsbestuur tijdens het onderzoek slechts beperkte informatie over de betrokken stichtingen en de exacte aard van de fraude.

Een van de genoemde projecten is ‘Weerbaar opvoeden’, een preventieve training die werd gefinancierd vanuit het programma Radicalisering, Extremisme en Polarisatie (REP). Hoewel deze training positief werd geëvalueerd door onafhankelijke instanties, werden ook hier subsidies verstrekt aan een stichting die later onderwerp van onderzoek werd. Schouten beweert dat de subsidieverlening destijds nauwkeurig is gecontroleerd en waar nodig aangepast.

De gemeente heeft inmiddels opnieuw bij het OM aangedrongen op gedetailleerde informatie over de werkwijze van de fraudeurs. Met deze inzichten wil Rotterdam haar subsidieprocessen verder aanscherpen. ‘Gemeenschapsgeld moet effectief en verantwoord worden ingezet’, aldus de burgemeester in haar brief.

De zaak bracht ook vragen naar voren over mogelijke belangenverstrengeling bij een gemeentelijke medewerker. De burgemeester erkent dat deze medewerker in 2014, voordat hij in dienst kwam bij de directie Veiligheid, een persoonlijke lening verstrekte aan een van de betrokken ondernemers. Hoewel deze lening losstond van zijn werk, heeft de gemeente integriteitsregels nogmaals onder de aandacht gebracht om zelfs de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Rotterdam heeft na de start van het strafrechtelijk onderzoek geen nieuwe subsidies verstrekt aan de stichtingen die betrokken zijn bij de fraudezaak. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan verdere verbetering van subsidieprocedures, waaronder strengere controles en het gebruik van de Wet Bibob om mogelijke risico’s vooraf beter te kunnen inschatten.

De brief van Schouten wordt op 23 januari besproken in de commissie Bestuur, Organisatie, Financiën en Veiligheid. Hier zal verder worden ingegaan op de lessen die uit deze kwestie kunnen worden getrokken en de maatregelen die nodig zijn om fraude in de toekomst te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *