ROTTERDAM- Om de jaarlijkse golf van (wapen)geweld tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam definitief te stoppen, kan de stekker uit het evenement getrokken worden. Er zijn al eerder kansen geweest om het feest te beëindigen, maar daar is toen geen gebruik van gemaakt. Misschien is het voor de burgemeester nu wel tijd om een punt te zetten achter het evenement, naar het voorbeeld van de Dance Parade (Hoewel in het coalitieakkoord is afgesproken een terugkeer te onderzoeken voor die verboden traditie).
Stekker ging al meerdere keren uit Zomercarnaval. Een overzicht:
Het eerste Zomercarnaval in Utrecht in 1982 en 1983 was een initiatief van een groepje studenten uit Curaçao en Aruba die hun carnavalstraditie in Nederland wilden vieren. De gemeente Utrecht wilde het evenement niet adopteren of financieel ondersteunen, waardoor de organisatie in de problemen kwam. Daarom besloot de organisatie om het Zomercarnaval te verplaatsen naar Rotterdam, waar de gemeente wel bereid was om het evenement te omarmen en te faciliteren.
In 1985, dreigde het Zomercarnaval te worden afgelast door de gemeente Rotterdam, omdat de organisatie een tekort had van 100.000 gulden na de eerste editie in 1984.
Het Zomercarnaval Rotterdam dreigde in 2015 niet door te gaan wegens een sponsorconflict. De organisatie had een contract met Heineken als hoofdsponsor, maar de gemeente Rotterdam wilde dat het evenement alcoholvrij zou worden. De gemeente vond dat alcoholgebruik niet paste bij het familiekarakter van het Zomercarnaval en wilde ook overlast en de aanhoudende golf aan wapengeweld zien te voorkomen. De organisatie en de sponsor waren het daar niet mee eens en dreigden om het Zomercarnaval te verplaatsen naar een andere stad of zelfs naar het buitenland. Ze vonden dat alcohol bij de carnavalstraditie hoorde en dat een verbod de sfeer en de inkomsten zou schaden. Ze waren ook bang dat de bezoekersaantallen zouden dalen als er geen alcohol geschonken zou worden. Het conflict liep zo hoog op dat de organisatie op het punt stond om het Zomercarnaval in 2015 af te gelasten, omdat ze geen tijd meer hadden om een oplossing te vinden. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het Zomercarnaval in Rotterdam dat het evenement niet doorging, al was het aangekondigde stormachtige weer hiervoor de uiteindelijke echte reden.
In 2016 ging het Zomercarnaval wel weer door, maar met een andere sponsor: Bavaria. De organisatie en de gemeente Rotterdam kwamen tot een compromis over het alcoholbeleid: er mocht wel alcohol geschonken worden, maar alleen in plastic bekers en met een maximum van twee consumpties per persoon per keer. Ook werd er meer ingezet op preventie en handhaving.
Het Zomercarnaval Rotterdam wilde in 2018 vertrekken naar Scheveningen, omdat de organisatie ontevreden was over de samenwerking met de gemeente Rotterdam. De organisatie vond dat de gemeente te weinig waardering en ondersteuning gaf aan het evenement. De organisatie had ook moeite om geschikte opslagplaatsen te vinden voor de praalwagens in Rotterdam. Daarom werd door de organisatie contact gelegd met de gemeente Den Haag, die interesse had om het Zomercarnaval naar Scheveningen te halen.
Vanwege de lockdowns gingen de edities van het Zomercarnaval ook niet door in 2020 en 2021.
Inmiddels staat de teller op drie geweldsincidenten rondom het Zomercarnaval dit jaar. Eerder op de dag en in de avond is geschoten op de Coolsingel, waarbij drie mensen gewond raakten en drie verdachten zijn gearresteerd. Na afloop van het Zomercarnaval vond in de Witte de Withstraat rond 22.45 uur nog een steekincident plaats. Hierbij raakte een 29-jarige man uit Rotterdam gewond.
In de afgelopen 40 jaar zijn er nauwelijks edities geweest zonder geweldsincidenten met doden en gewonden. Sommige jaren waren er meerdere incidenten op één dag, zoals bijvoorbeeld in 2018, 2017, 2011, 2022 en 2023. Doden waren te betreuren in onder meer 2010, 2009, 2006, 2005 en in 1991.
Er is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de geweldsincidenten tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam. Het kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals alcohol- en drugsgebruik, rivaliteit tussen groepen, persoonlijke conflicten, wapenbezit of een gebrek aan beveiliging.
In 2010 verbood burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) na 12 jaar ook de Dance Parade. Hij vond dat het evenement te veel overlast veroorzaakte voor de bewoners en de ondernemers in de stad, zoals geluidshinder, verkeersopstoppingen en afval. De organisatie van de Rotterdam Dance Parade was het niet eens met het verbod en probeerde het evenement te redden door een andere naam te kiezen (City Parade), een andere route te volgen en een ander thema te bedenken (Celebrate Diversity), maar dat mocht niet baten: de gemeente hield voet bij stuk en gaf geen vergunning meer af voor de parade.
Zie ook: Overzicht van bijna 40 jaar geweld tijdens Zomercarnaval Rotterdam
Als zo’n incidentje voldoende is om het carnaval te verbieden dan vraag ik mij af waarom voetbalwedstrijden nog zijn toegestaan.
Zzal tijd worden die gasten kunnen nooit normaal doen ik zou ’s zeggen voor altijd verbannen naar hun eigen land kunnen ze daar lekker met hun piepa spelen daaaaaaaaaag
Wilfred, maak je inburgeringscursus eens af voor je weer je belachelijke mening denkt te kunnen ventileren.
Hou jij je mond tegen mij even dicht. Geweld moet weg en dan kan jij lekker met hun mee.
Wilfred , Maak je eigen niet druk om die Hansje Kreuger ; Hij heeft nou eenmaal dat Moffenbloed . Geen een Nederlander deugt er volgens hem , maar hij loopt hier wel altijd te profiteren met zijn Ubermensch commentaar …………………….
En leer jij dan even de feiten onderkennen voordat je anderen op een belerende toon gaat toespreken. Bij voetbalwedstrijden zijn in de afgelopen 25 jaar geen doden gevallen in Nederland en de laatste dode was een afgesproken gevecht ver weg van stadion en wedstrijd. Terwijl er inmiddels al een veelvoud aan steek- en schietincidenten is geweest rondom her zomercarnaval.
Wordt er iemand voor de deur van je café met coke gepakt, gaat je café 2 weken op slot. Ook al is het geen bezoeker van je café. Wat moet er dan nog gebeuren om deze ’traditie’ (van geweld welteverstaan) te verbieden??
Dit is het meest gevaarlijke feest van Europa, maar we gaan er toch mee door. Laten we de dance parade vooral aanpakken. Is wel fF voor minder gestopt.
Voetbalwedstrijden zijn veel gevaarlijker Feijenoord er
Paar personen neer geschoten 1 iemand neer gestoken wat mooie bruine billen lekker trillen en veel grote vrouwen met weinig kleding zomercarnaval 010 leuk man
Er wordt iedere dag gestoken en geschoten in deze stad Tineke.
We lopen toch al jaren achter de feiten aan
En maar de boel blijven pamperen
TEGEN BETER WETEN IN
Zal ik de boel dan maar eens even duiden voor iedereen die het maar niet begrijpt… Dat Zomercarnaval is een enorme verzameling van negers. Die zijn dol op wapens. Einde mededeling!
Ladage, die zijn hier omdat je overgrootvader ze zo nodig uit West Afrikaanse landen moest ontvoeren.
En jij bent altijd het lieve jongetje van de klas , Huichelaar ; Pleurt lekker op naar je heimat met je grote smoel ……………………….
Wordt het voor jou ook niet eens tijd voor een inburgeringscursus gezien je taalgebruik Johanneke?