VLAARDINGEN- Het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen heeft ingestemd met de benoeming van een veiligheidsbeambte voor twee mogelijke tunnels: de Aalkeettunnel en de Blankenburgverbinding.
De wet bepaalt dat er voor elke wegtunnel een tunnelbeheerder en een veiligheidsbeambte nodig is. Omdat de huidige veiligheidsbeambte vertrekt, heeft het college ingestemd met de benoeming van een nieuwe veiligheidsbeambte voor de Aalkeettunnel en de Blankenburgverbinding. Rijkswaterstaat en het college van B&W van Rotterdam (de Blankenburgverbinding ligt gedeeltelijk binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam) worden hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt Rijkswaterstaat aan de Blankenburgverbinding, een nieuwe snelweg die de A20 (bij Vlaardingen) verbindt met de A15 (bij Rozenburg). In Vlaardingen en omgeving staat de verbinding bekend als de Blankenburgtunnel. De tunnel onder de Nieuwe Waterweg komt op de noordoever, ofwel aan de Vlaardingse kant, boven bij het Oeverbos en het groene veenweidegebied tussen Vlaardingen en Maassluis. Vanaf de tunnelmond gaat de weg hier omhoog over de Maassluisedijk heen en dan omlaag onder het spoor door. Het plan is, om de weg vanaf daar verdiept en voor een deel overkapt aan te leggen.
De Aalkeettunnel wordt een landtunnel met een lengte van 510 meter. De tunnel komt te liggen op ongeveer 1,1 km afstand van de Blankenburgtunnel en ongeveer 550 meter voor het knooppunt met de A20. Hoewel er wordt gesproken over een landtunnel, wordt deze tunnel aangelegd op een diepte van ongeveer 6 meter onder NAP. Er wordt dan ook dikwijls gesproken van een ‘verdiepte ligging met overkapping’. In de eindsituatie zal ter hoogte van de tunnel een verhoging in het landschap ontstaan van 1 à 2 meter boven het maaiveld.