ROTTERDAM- Er is een aanzienlijke uitval na de intake voor hulpverlening waardoor veel daklozen in Rotterdam te lang in de nachtopvang verblijven, wat het risico op verdere uitval vergroot. Dat stelt de Rekenkamer in een rapport waarin de aanpak van daklozenopvang binnen de gemeente wordt geëvalueerd.
De Rekenkamer merkt op dat de gemeente onvoldoende regie voert op de keten van maatschappelijke opvang. Er is een gebrek aan passende begeleiding en monitoring van de uitvoering van Wmo-arrangementen. De resultaten van ondersteuning door zorgaanbieders worden niet adequaat beoordeeld op individueel niveau, en er is onvoldoende informatie beschikbaar om effectief te sturen op minder uitval en succesvolle uitstroom.
Als reactie hierop zijn er aanbevelingen gedaan om de ondersteuning van dakloze volwassenen en jongeren te verbeteren. Deze omvatten het inzetten van een vaste begeleider die het gehele hulpverleningstraject overziet, het actief monitoren van de kwaliteit van ondersteuning op casusniveau, en het meer betrekken van de ervaringen en behoeften van de daklozen zelf.
In het beleidsplan ‘Heel de stad’ zijn deze aanbevelingen echter niet terug te vinden, hoewel er wel gedeeltelijke uitvoering is gegeven. De gemeente heeft nu voorstellen gedaan om de situatie te verbeteren, waaronder het verstrekken van een CO-pas aan daklozen bij aanmelding, het monitoren van hun verblijf in de opvang, en het organiseren van actietafels voor complexe casussen.
Volgens cliëntorganisaties verloopt de overdracht naar andere gemeentelijke onderdelen niet altijd soepel, wat kan leiden tot verdere achteruitgang van de situatie van daklozen. Er wordt momenteel onderzocht hoe de inzet van ervaringsdeskundigheid kan bijdragen aan de ondersteuning van doorverwezen cliënten. De resultaten hiervan zullen worden opgenomen in de voortgangsrapportage van het plan ‘Op weg naar herstel en een thuis’.
De gemeente zet zich in voor een vraagverhelderingsgesprek bij toegang tot de opvang om de ondersteuningsvraag van de cliënt duidelijk te krijgen. Dit gesprek vindt plaats met de cliënt en de Wmo-adviseur die de intake heeft gedaan. De gemeente hoopt met deze maatregelen de dienstverlening aan daklozen te verbeteren en hen beter te ondersteunen op hun weg naar herstel en een thuis.
Swiebertje was heel gelukkig in een hooiberg.