MAASSLUIS– De Stichting Vrienden van VDL heeft bij het college van burgemeester en wethouders van Maassluis een aanvraag ingediend voor de vervanging van het kunstgrasveld 1 op het VDL-complex. Uit een keuring in het najaar van 2024 bleek dat veld 1 is afgekeurd, terwijl veld 3 nog wel voldoet aan de eisen. De stichting vreest voor grote capaciteitsproblemen bij voetbalvereniging VDL als het veld niet snel wordt vervangen.
Naast de problemen met het kunstgrasveld 1 kampt de club ook met het slechte grasveld 2, vooral tijdens de herfst- en wintermaanden. Hierdoor worden wedstrijden en trainingen regelmatig afgelast, wat frustratie oplevert bij de leden. De voetbalvereniging VDL, die blijft groeien, ziet zich zelfs genoodzaakt om aspirant-leden op een wachtlijst te plaatsen.
De stichting vindt dat haast geboden is bij de vervanging van het kunstgrasveld. Wanneer de vervanging deze zomer niet kan plaatsvinden, verwacht de vereniging grote problemen bij het organiseren van trainingen en wedstrijden. De situatie kan verergeren als de KNVB besluit dat er geen seniorenwedstrijden meer op veld 1 mogen worden gespeeld.
VDL heeft volgens een behoeftebepaling van de KNVB uit oktober 2021 eigenlijk vijf speelvelden nodig om alle leden voldoende speel- en trainingstijd te kunnen bieden. Sindsdien is de club alleen maar verder gegroeid, wat de noodzaak voor extra capaciteit nog groter zou maken.
De kosten voor een nieuwe kunstgrasmat worden geschat op ongeveer 450.000 euro, inclusief btw. De stichting heeft al verschillende financiële bronnen aangeboord. Zo is een BOSA-subsidie aangevraagd die mogelijk 20% van de kosten kan dekken. Daarnaast dragen zowel de voetbalvereniging VDL als de stichting zelf bij aan de investering, samen goed voor 135.000 euro. Ook wordt een lening van 245.000 euro bij de Rabobank verwacht.
Om de financiering rond te krijgen, vraagt de stichting de gemeente om een jaarlijkse bijdrage van 23.000 euro via een aangepaste of nieuwe uitvoeringsovereenkomst. Ook vraagt de stichting om de huidige dienstverleningsovereenkomst van 9.075 euro per jaar te continueren. Daarnaast is gemeentegarantie nodig voor de lening bij de Rabobank, waarvoor ook goedkeuring van het Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) nodig is.
In 2011 is al eerder een vergelijkbare financiële constructie opgezet voor veld 1. Destijds wist de stichting, in samenwerking met de gemeente, door een combinatie van besparingen en eigen bijdragen het veld te vernieuwen. De huidige lening voor dit veld loopt nog tot oktober 2026, met een resterende schuld van 41.329 euro. Daarnaast is nog een lening van 120.000 euro voor de in 2018 gebouwde kleedkamers, waarvan de restschuld op 1 januari 2025 nog 49.300 euro bedraagt.
De bal ligt nu bij het gemeentebestuur. De stichting en de voetbalvereniging hopen op een spoedige beslissing.