SCHIEDAM- Vanavond neemt de gemeenteraad van Schiedam een besluit over de uitbreiding van het revolverende fonds voor de Starterslening. Hierdoor kunnen inwoners van Schiedam, die eerder geen aanspraak konden maken op een lening, nu weer een aanvraag indienen. Bij een positief besluit door de raad (het betreft een hamerstuk) stelt dit Schiedammers in staat om zo snel mogelijk een lening aan te vragen. Een starterslening is een extra lening die u als starter op de woningmarkt kunt krijgen bovenop uw normale hypotheek.
De regeling, die het karakter heeft van ‘wie-het-eerst-komt-wie-het-eerst-maalt’, is gebaseerd op een maximaal beschikbaar budget per jaar. Aanvragen worden geregistreerd bij het klant contactcentrum en op volgorde van binnenkomst behandeld. Dit systeem heeft tot nu toe niet geleid tot rechtsongelijkheid tussen inwoners, aangezien het budget nog niet eerder is opgeraakt.
In de eerste maanden van 2024 zijn nog geen nieuwe aanvragen in behandeling genomen nadat het budget op was. De gemeente heeft gecommuniceerd dat nieuwe aanvragen pas ingediend kunnen worden na goedkeuring van de raadsbeslissing om het fonds te vergroten.
De gemiddelde doorlooptijd van een aanvraag voor een starterslening is twee weken. Er is geen inzicht in hoe vaak deze periode ervoor zorgt dat aanvragers niet op tijd een bod kunnen doen. Starters die in aanmerking willen komen voor een lening, dienen in principe slechts één keer een aanvraag in met een getekende koopakte. Er is niet overwogen om te werken met een garantiestelling voor starters, aangezien een starterslening alleen aangevraagd kan worden met een getekende koopakte waarin een voorbehoud van financiering is opgenomen.
De starterslening is bedoeld om het verschil te overbruggen tussen de aankoopprijs van uw eerste huis en het bedrag dat u maximaal kunt lenen met uw hypotheek. In de eerste drie jaar hoeft u geen rente en aflossing te betalen op de starterslening. De lening is beschikbaar in ongeveer 250 gemeenten in Nederland en wordt beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten.
Om in aanmerking te komen voor een starterslening, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het voor het eerst kopen van een woning, de gemeente moet de starterslening aanbieden, en u moet een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De koopprijs van de woning mag niet hoger zijn dan het maximale NHG-bedrag, wat in 2024 gaat om 435.000 euro, zonder energiebesparende voorzieningen, en 461.000 euro met energiebesparende voorzieningen.
Ook weer een idee waarmee lekker gefraudeerd kan worden.
Elke gelukzoeker krijgt nu de kans om een krot te kopen met een hoge koopprijs van vriendje. Lekker even in huis wonen, snel verkopen aan ander vriendje voor weer hogere prijs en ook weer met lening.
En zelf als verkoper de pleitvaart nemen met geld naar thuisland en daar rijk leven van het Nederlandse gemeenschapsgeld.
Voorbeelden genoeg van dit soort praktijken.