SCHIEDAM- Aannemingsbedrijf Van de Tempel BV speelt een belangrijke rol bij de verkoop van het pand van het voormalige theater De Teerstoof in de Nieuwstraat 12 te Schiedam. Dat wordt duidelijk uit de beantwoording door het stadsbestuur van vragen van LOS naar de verkoop van het Rijksmonument. De overeengekomen verkoopprijs bedraagt 400.000 euro kosten koper. Er is een onderliggend taxatierapport waarin rekening wordt gehouden met de toekomstige functie als particuliere zorginstelling voor dementerenden.
Teerstoof B.V. wordt eigenaar van het woonzorgcomplex. Teerstoof B.V heeft als bestuurders Scala Projects BV, statutair gevestigd te Barneveld en Van Glorie BV, statutair gevestigd te Zuid-Beijerland. Deze laatste is tevens bestuurder van Aannemingsbedrijf Van de Tempel B.V. De Drie Notenboomen organiseert en ontwikkelt kleinschalige woonvoorzieningen voor verschillende doelgroepen in Nederland. Deze organisatie werkt met verschillende (franchise)formules. Herbergier is een van die formules. Herbergier wordt de exploitant van het te realiseren woon-zorgcomplex.
De Teerstoof B.V. zal uiteindelijk ook eigenaar worden van Nieuwstraat 18a en b en deze mee ontwikkelen. Deze panden zijn geen eigendom van de gemeente maar de koper heeft afspraken met de eigenaar ten aanzien van de aankoop.
Het verkooptraject rondom de Teerstoof staat los van de nu beoogde invulling. Het initiatief komt van de kopers, vertegenwoordigd door Teerstoof B.V.. Voor deze locatie zijn door de gemeente geen (andere) dan ook geen zorgaanbieders benaderd.
De gemeente heeft geen onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het project. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de initiatiefnemers. Dit laat onverlet dat de gemeente, als verkopende partij, wel kansen ziet voor dit initiatief. Hiervoor baseert men zich op het onderzoek van ABF-research 2020 (Verkenning wonen met zorg 2019-2040) en houdt de gemeente rekening met de wachtlijsten bij de Schiedamse verpleeghuizen. Hieruit blijkt dat de behoefte aan nog benodigde seniorenwoningen wordt ingeschat op 2.000, waarvan 600 met zorgarrangementen tot 2030. De laatste 6oo betreffen zowel geclusterde woonvormen, waaronder kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen met dementie, zoals in het voormalige Zusterhuis, als de intramurale verpleeghuisplekken en Plus Wonen bij de grotere zorgaanbieders in Schiedam: de Frankelandgroep en Argos Zorggroep.
Over dit project is geen overleg geweest met Zorgkantoor DSW. Om de afstemming over dit soort initiatieven te optimaliseren, wordt inmiddels structureel overlegd met DSW. In het najaar van 2020 is DSW gestart met het ontwikkelen van een Regiovisie Zorg voor kwetsbare ouderen, sindsdien zijn er strakkere afspraken gemaakt over actieve informatie-uitwisseling bij ontwikkelingen. In deze Regiovisie zijn voor hun hele werkgebied Westland-Schieland Delfland de nog te realiseren aantallen intramurale plaatsen en de te ontwikkelen nieuwe woonvormen voor kwetsbare ouderen in kaart gebracht. Over de realisering van de aantallen eenheden in Schiedam is DSW in gesprek met de gemeente via het Bestuurlijk Overleg Geclusterd Wonen. Dit overleg komt voort uit het in 2019 gesloten Pact Wonen en Zorg Schiedam waarin de gemeente Schiedam samen met DSW, Frankelandgroep, Argos Zorggroep en Woonplus zich buigt over de toenemende zorgvraag en hoe hieraan invulling gegeven kan worden.