WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

UITROL WARMTENET SCHIEDAM-GROENOORD OOK IN DE ZOMERMAANDEN

SCHIEDAM- Ondanks de weerstand (vooral onder huiseigenaren) gaat de aanleg van het warmtenet in Schiedam-Groenoord door, want de aanleg van de hoofdleiding die door de wijk loopt, gaat volgens plan. Op dit moment is Eneco bezig met het aanleggen van het warmtenet aan de Eduard van Beinumlaan, op het Johann Straussplein en aan de Laan van Bol’Es. Ook worden de leidingen onder de Churchillweg voorbereid. Aan de Vivaldilaan, de Beatrixlaan en in de Groenoordstraat zijn de warmteleidingen al onder de weg geplaatst. Aan de Van Beethovenlaan en op het Sem Dresdenplein is het warmtenet klaar.

Nieuwe Energie voor Groenoord is meer dan alleen het afschaffen van aardgas. In het kader van het project is er een wijkenergiecoördinator aangesteld om ’te luisteren naar de vragen en ideeën die in de wijk leven’ en worden er verschillende activiteiten georganiseerd door het projectteam. Denk hierbij aan workshops inductiekoken voor ouderen en kinderen, energieavonden voor vrouwen en de wekelijkse energie-inloopuren in ’t Fransje en het Zimmertje. Ook de deelname aan het Groenoord Zomerfeest hoort hierbij.

De gemeente Schiedam heeft geprobeerd om de VvE’s juridisch te overtuigen om mee te werken, maar dat is niet gelukt. Volgens de laatste voortgangsrapportage van het project zijn er nog meer wettelijke maatregelen nodig om de VvE’s te dwingen om van het aardgas af te stappen. Het idee voor dwang werd twee jaar geleden al gedetecteerd door de OuderenPartij Schiedam (OPS), die dit las in een brief van de Kamercommissie voor EKZ en BZK. De OPS ontdekte dat het G40-stedennetwerk, een samenwerkingsverband van veertig (middel)grote steden in Nederland, waaronder Schiedam, op zoek was naar een ‘wettelijk breekijzer’ om bewoners te kunnen verplichten om aardgasvrij te worden. Dit staat haaks op de eerdere belofte van het stadsbestuur van Schiedam dat de overstap naar het warmtenet altijd vrijwillig zou zijn.

Een van de doelen van het project Nieuwe Energie voor Groenoord is om de overgrote meerderheid van de woningen in de wijk van het aardgas te halen en aan te sluiten op het warmtenet van Eneco. Dit betekent dat de eigenwoningbezitters in Groenoord een extra investering moeten doen, die ze kunnen financieren met een speciale hypotheek (rente 1,2 %) voor 30 jaar. Voor een galerijwoning uit 1965 komt dit neer op 14.848 euro per woning. Veel Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in Groenoord hebben echter bezwaar gemaakt tegen deze verplichte aansluiting, waaronder het Bachplein, het Schubertplein en de Z-flats. Met de gemengde VvE’s is de gemeente nu bezig om de voorwaarden te scheppen voor een zo gunstig mogelijke financiering. Hiervan zouden VvE’s die later stappen zetten ook kunnen profiteren. Ondertussen zijn er gesprekken gevoerd met de besturen van alle VvE’s zonder woningen van Woonplus, maar deze zogenaamde particuliere VvE’s willen alleen een gratis energieadvies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *