SCHIEDAM- Bij de uitgifte van zogenaamd snippergroen in Schiedam-Kethel bestaat het gevaar dat het groen wordt dicht geplaveid door de nieuwe eigenaren, zo vreest onder meer de fractie van GroenLinks. Bij het betegelen van de stroken groen wordt de waterafvoer ontregeld bij (extreme) regenbuien waardoor wateroverlast ontstaat. Veel van de betreffende stukken snippergroen mogen op basis van het van bestemmingsplan verhard worden.
De gemeente heeft bij de uitgifte rekening gehouden met de gevreesde verstening. Zo zou bij de stedenbouwkundige plannen het waterbergend vermogen van het groen zijn meegewogen in de gemaakte afweging. Daarna komt pas aan de orde of er sprake kan zijn van uitgifte van snippergroen. Ook wordt in Schiedam gewerkt aan het creëren van nieuw oppervlaktewater in het project ‘Over het water’, het uitbreiden van het oppervlaktewater bij de herstructurering van de Wetenschappersbuurt en het toepassen van ondergrondse waterberging (krattensystemen) in diverse projecten, waaronder bij de Liduinastraat.
Steeds meer gemeenten maken het makkelijker voor particulieren om gemeentegrond grenzend aan hun tuin te kopen. De gemeente hoeft het na verkoop niet meer te onderhouden en dat scheelt geld. Het beheren van kleine stukken beplanting kost meer aan onderhoud dan een groot perceel. Sommige gemeenten gaan zelfs actief de boer op met wat ze noemen snippergroen, groenstroken, reststroken of overhoeken.