ROTTERDAM- Een eerbetoon aan Abraham Tuschinski, de legendarische bioscoopmagnaat die Rotterdam op de kaart zette met zijn theaters, is gerealiseerd in de stad. Met dank aan de artistieke visie van Anne-Mercedes Langhorst en de steun van de stichting Tuschinski Rotterdam, is er een monument voor hem opgericht aan de Coolhaven. Het monument, dat bestaat uit een podium met een projectiescherm, is met veel feestelijkheid onthuld. Om deze bijzondere gebeurtenis te vieren, en om het leven en werk van Tuschinski te herdenken, wordt er tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 en zondag 10 september een groots festival georganiseerd. Het festival vindt plaats in het nieuwe Tuschinskipark, dat vlakbij de Tuschinskistraat ligt in de wijk Little C. Ook is het niet ver van de Rochussenstraat, waar Tuschinski ooit woonde.
Tuschinski was een Joodse immigrant uit Polen, die in 1904 naar Rotterdam kwam om naar Amerika te reizen. Hij bleef echter in de havenstad, waar hij als kleermaker begon en al snel een hotel opende voor andere emigranten. In 1911 opende hij zijn eerste bioscoop, Thalia, en daarna volgden er nog drie: Cinema Royal, Scala en Olympia. Zijn grootste succes was het Grand Theatre aan het Pompenburg, dat in 1923 werd geopend en bijna 2.000 zitplaatsen had. Het was de grootste bioscoop van het land, en een voorbeeld van de luxueuze stijl die Tuschinski nastreefde. In 1921 had hij al zijn beroemdste bioscoop geopend in Amsterdam: Theater Tuschinski, dat nog steeds bestaat en een rijksmonument is.
Het lot van Tuschinski en zijn Rotterdamse bioscopen was tragisch. In 1940 werden al zijn theaters verwoest door het Duitse bombardement op Rotterdam. Twee jaar later werd hij samen met zijn vrouw en vier kinderen gedeporteerd naar Auschwitz, waar hij werd vermoord door de nationaal socialisten. Zijn naam en nalatenschap raakten bijna vergeten in Rotterdam, tot kunstenares Anne-Mercedes Langhorst zich inzette om hem te eren met een kunstwerk. Zij nam bijna tien jaar geleden het initiatief om een monument te maken voor de Joodse bioscoopexploitant, die zoveel betekend heeft voor de stad en de filmwereld. Samen met de stichting Tuschinski Rotterdam, die fondsen wierf voor het project, maakte zij haar droom waar. Het monument voor Abraham Tuschinski is nu een feit.